Most már biztos, hogy nem kerülheti el a szívműtétet Christian Eriksen

Pacemakert kap a dán válogatott focista.

2021. június 17., 11:51

Szerző:

Christian Eriksen szívébe egy úgynevezett ICD-t (Implantable cardioverter defibrillator), vagyis egy pacemakert fognak beültetni, közölte a dán futballszövetség a Twitteren.

Ahogy azt korábban megírtuk, az UEFA labdarúgó-Európa-bajnokság keretein belül megtartott Dánia–Finnország mérkőzés első félidejében szívleállás következtében váratlanul összeesett Christian Eriksen, a dán válogatott egyik játékosa. A dán csapatkapitány, Simon Kjaer elképesztően gyorsan reagált, és azonnal stabil oldalfekvésbe helyezte a focistát, sőt az újraélesztést is megkezdte. Az orvosi stáb ezután folytatta az életmentést, így végül sikerült Eriksen állapotát stabilizálni. A csapat lejátszotta a második félidőt is, végül 1–0-ra vesztettek a finnekkel szemben, de valószínűleg azon az estén ez érdekelte őket a legkevésbé.

A dán futballszövetség bejelentése szerint Eriksen orvosai úgy döntöttek, hogy szükséges a szerkezet beültetése, amely egy újabb szívleállás esetén azonnal újraindítja a szervet. Az ICD-t egyébként szívroham vagy diagnosztizált szívritmuszavar esetén szokták alkalmazni. 

A közleményből az is kiderül, hogy Eriksen több nemzetközileg elismert orvos javaslatára elfogadta a műtétet. A futballszövetség vezetői arra kérik továbbá a szurkolókat, hogy ebben a nehéz időszakban adják meg a kellő türelmet és támogatást a focistának és családjának.

(Kiemelt kép: Szurkolók üzenete a dán Christian Eriksennek a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország–Portugália mérkőzés előtt a Puskás Arénában, 2021. június 15-én. MTI | Kovács Tamás)