Mit tartogat a jövő a sportvilág számára?

A koronavírus új sportolási szokások kialakítására késztetett sok millió embert. Az amatőr sportolók mellett azonban a profi sportolók is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány következtében, hiszen több nagy sporteseményt is elhalasztottak. Az Allianz arra volt kíváncsi, mit éltek át az élsportolók az elmúlt évben, mit hoz a jövő? Hogyan és milyen segítséggel hozhatjuk majd ki magunkból a következő években a maximumot?

Szerző:

A tavalyi év egyik legnézettebb videója volt az, amelyben két spanyol srác a szomszédos lakásból ütögeti egymásnak a teniszlabdát, de gyorsan híre ment annak a francia férfinak is, aki a maratont csak az erkélyén tudta lefutni. Nagyot ment a streaming és a szerencsejáték piac is, a szaporodó letöltések mellett egyre többen keresték az energycasino változatának élményét is. De kiderült, hogy vannak olyan aktivitások is, ilyen a jóga és az aerobic, amelyeket akár a jövőben is szívesen űzünk otthonunk kényelmében, miközben például a túrázás és a kerékpározás itthon sokkal jobban felértékelődött.

 

Folyamatosan kerestük a lehetőséget a mozgásra

 

A kijárási korlátozások ideje alatt egyértelművé vált, hogy egyre fontosabb az erőnlét fenntartása, az állóképesség megőrzése nem csak az amatőr, de a profi sportolók számára is. Késely Ajna válogatott úszó így vallott erről az időszakról:

Mindent feladtam 2020-ra, a tanulást, a barátokat, a szórakozást, és csak az úszásnak, a felkészülésnek akartam szentelni minden energiámat. Mostanra már kijelenthetem, ez nem volt túl egészséges. Az edzések tökéletesen mentek, minden centiről centire jól ment, és hatalmas vágyak és álmok rajzolódtak ki előttem, hiszen nem volt egy rossz momentuma sem a napjaimnak. Aztán elindult a lavina a világban, így bennünk is érezhető volt a változás. Már tudtuk, hogy a márciusban minden évben megtartott országos bajnokság elmarad, de az Olimpiai Játékok reménye még élt, azaz volt még cél. Aztán napról napra rosszabbodott a helyzet, a karantén időtartama meg folyamatosan növekedett. A tudatlanság volt a legrémisztőbb. Nem tudtuk, mikor fogunk végre újra vízbe szállni, viszont igyekeztünk minden elmaradt edzést pótolni szárazföldön, azaz otthon.

Az Allianz Hungária márkanagykövete szerint a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban később fogunk tudni teljes képet kapni, amikor a vírushelyzetet már magunk mögött tudjuk, és látjuk, hogy a szükségmegoldásokból mi épül be az életünkbe.

 

A technológia a jövőben még nagyobb szerepet játszik majd

 

A digitalizáció eddig is segítette a fizikai aktivitást, de a technológia a jövőben még nagyobb szerepet játszik majd az amatőr és a profi sportolók életében. Az okosórák és más hordozható eszközök mellett a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság is remek lehetőséget teremt az új sportélmények megszerzéséhez. Szakértők szerint a következő években intelligens textíliák segítenek majd az adatgyűjtésben, futócipőkbe elhelyezett chipek árulnak el információkat a teljesítményről, az adatok elemzése után pedig a mesterséges intelligencia alapú rendszer egyénre szabott megoldásokat tud felállítani, ami előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben. Természetesen mindezekkel karöltve a sportot övező online reklámok is folyamatosan fejlődnek majd.