Sebastien Loeb sorra halmozza a szakaszgyőzelmeket

Sorozatban ötödik szakaszgyőzelmét aratta a Sebastien Loeb, Fabian Lurquin kettős a Szaúd-Arábiában zajló. 45. Dakar-rali pénteki versenynapján. Az összetettben élen álló, címvédő Nasszer al-Attijah harmadik lett és ezzel megszilárdította éllovas pozícióját. 

2023. január 13., 12:35

Szerző:

A kilencszeres ralivilágbajnok Loeb sokkal gyorsabb volt a riválisoknál, a második Mattias Ekström, Emil Bergkvist kettős több mint háromperces hátránnyal teljesítette a szakaszt. Al-Attijah a harmadik hellyel csupán három és fél percet veszített Loebbel szemben, így az összetettben még mindig csaknem másfél órás előnnyel áll az élen. A katari címvédőnek jó esélye van arra, hogy ismét megnyerje a Dakart, amelyen pályafutása során már négyszer diadalmaskodott.

Loeb pénteken rekordot állított be, eddig rajta kívül csak a legendás Ari Vatanen volt képes arra, hogy sorozatban öt szakaszgyőzelmet arasson a Dakaron. A finn versenyzőnek ez 1989-ben sikerült a Peugeot 405 T16 volánjánál.

A motorosoknál a chilei José Ignacio Cornejo Florimo volt pénteken a leggyorsabb, az összetettben pedig a mostani szakaszon harmadik ausztrál Toby Price átvette a vezetést az amerikai Skyler Howestól, aki ezúttal hatodikként zárt. A kétkeréken kétszeres Dakar-győztes Price előnye ugyanakkor csak 28 másodperc, így az utolsó két nap még tartogathat izgalmakat a végső győztes kilétét illetően.

Eredmények:

12. szakasz, Rab-el-Háli - Sajbah (185 km):

autósok:
1. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 1:56:21 óra
2. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 3:19 perc hátrány
3. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 3:31 p. h.
az összetettben:
1. Al-Attijah, Baumel 41:16:25 óra
2. Loeb, Lurquin 1:27:10 ó h.
3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:29:11 ó h.

motorosok:
1. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 1:57:27 óra
2. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 49 másodperc hátrány
3. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:58 perc h.
az összetettben:
1. Price 40:47:36 óra
2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 28 másodperc hátrány
3. Kevin Benavides (argentin, KTM) 2:40 perc h.

A vasárnapig tartó versenyen szombati napján a Sajbah és al-Hofuf közötti szakasz vár a mezőnyre, a 675 kilométeres össztávból 154 kilométer lesz a mért szakasz.

(Kiemelt kép: a francia pilóta, Sebastien Loeb és a belga segédpilótája, Fabian Lurquin a Dakar 4. szakaszán, Szaúd-Arábiában, Hail környékén versenyeznek 2023. január 4-én. FRANCK FIFE / AFP)