Már téma a szervezők között, hogy egy-két évvel is elhalaszthatják a tokiói olimpiát

2020. március 11., 07:45

Szerző:

Immár nem tabu a tokiói olimpia elhalasztásáról beszélni, a japán szervezőbizottság egyik tagja szerint ez reális forgatókönyv. 

„Ha idén nyáron a koronavírus-járvány miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás”– idézi az MTI Takahasi Harujukit,

a japán szervezőbizottság egyik tagját, aki a Wall Street Journalnak adott interjút.

Takahasi azt mondta, a testület még nem vitatta meg, milyen hatással van a járvány a játékokra, mivel legutóbbi tanácskozásukat decemberben tartották, még a járvány kirobbanása előtt. Ha a játékokat nézők nélkül rendeznék meg, az túl nagy pénzügyi károkat okozna, míg egy egy évnél rövidebb halasztás esetén az olimpia ütközne más jelentős profi sportrendezvényekkel.

Szakértők szerint egy egyéves halasztás a jövő év azonos időszakára komoly logisztikai problémákat okozna, de a médiaközvetítések szempontjából megvalósítható lenne, mivel ugyanúgy beilleszthető lenne a közvetítési jogokkal rendelkező társaságok általában laza nyári műsorrendjébe.

A tavaly decemberben Kínából indult új típusú koronavírus-járvány ddig világszerte több mint 116 ezer embert fertőzött meg, és több mint négyezer ember halálát okozta.

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, és úgy fogalmazott,

az olimpia lemondása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a sportolók számára.