Messi, Ronaldo, Mbappé: lezárult minden idők legőrültebb átigazolási szezonja

Nyár elején még senki nem gondolta volna, hogy Messi és Ronaldo is klubot vált.

2021. szeptember 1., 10:02

Szerző:

Augusztus 31-én éjfélkor hivatalosan is lezárult minden idők egyik legőrültebb futballpiaci átigazolási szezonja, mely során úgy cserélt gazdát több száz millió euró, hogy a klubok többsége még nem lábalt ki a koronavírus-járvány miatti válságból. A nyári transzferidőszak egyértelmű győztese a Paris Saint-Germain, amely úgy szerezte meg a Copa America és az Európa-bajnokság legjobbját, hogy egy forintot nem fizetett érte. A legnagyobb vesztes pedig egyértelműen a spanyol Barcelona együttese, akik az egymilliárd eurót is meghaladó adósságuk és a spanyol bajnokságban bevezetett fizetési sapka miatt olyan játékosoktól volt kénytelen megválni, mint Lionel Messi és Antoine Griezmann, de számos fiatal tehetség is távozott. Összefoglaló.

Voltak, akik jól jártak

Idejét sem tudni már, hogy mikor volt ekkora fluktuáció az európai elit labdarúgócsapatok között. Bizonyára a nyár elején még lehetetlennek tűnt volna, hogy Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is egy átigazolási ablakban váltson klubot, azonban idén mindez megvalósult. És még sokkal több is. A Paris Saint-Germain labdarúgócsapata nagy bevásárlást tartott és eddig is világklasszisokból álló keretét tovább bővítette. Ingyen szerezték meg a Barcelona legendáját, Lionel Messit, a Real klasszisát Sergio Ramost, illetve az egyik legígéretesebb hálóőrt, az olasz Gianluigi Donnarummát. Ha ez nem lenne elég, a holland válogatott meghatározó játékosa, Georginio Wijnaldum és egy tehetséges 19 esztendős védő, Nuno Mendes is csatlakozott a párizsiakhoz. Legdrágább igazolásuk a 60 millió euróért csapatot váltó Achraf Hakimi volt.

Nagyot húzott továbbá az angol Manchester United csapata is, akik az angol válogatottal Eb-döntőig jutó Jadon Sanchót szerezték meg elsőként a Borussia Dortmund csapatától 85 millió euróért. Később a Real Madrid francia védőjét, Raphael Varane-t is leigazolták, azonban a java csak ezután jött. Sokáig úgy hírlett, hogy a Manchester City szerezheti meg a Juventus meghatározó emberének, Cristiano Ronaldónak a játékjogát, azonban egy intenzív nap alatt előlépett a Manchester United, a portugál legenda korábbi csapata, és végül 15 millió euróért szerződtette a 36 éves játékost.

Jó üzleteket kötött továbbá a Chelsea és Real Madrid is. Előbbi a gólzsák Romelu Lukakut szerezte meg, utóbbi pedig ingyen igazolta le a Bayern München védőjét, az osztrák David Alabát, és 31 millió euróért a francia bajnokság egyik legfiatalabb tehetségét, a mindössze 18 éves Eduardo Camavingát. A királyi gárda az utolsó pillanatig próbálkozott a francia tinisztár, Kylian Mbappé megszerzésével is, azonban a PSG sem 170, sem 180, sőt még egy utolsó pillanatban beérkezett 200 millió eurós ajánlatért sem volt hajlandó megválni támadójától. 

A nagy vesztesek

Az FC Barcelona ugyan számos nagy érkezőt köszönthetett, még több nagy név távozott a soraiból. Ugyan Sergio Agüero, Memphis Depay és Eric Garcia is ingyen került hozzájuk, komoly érvágást jelent az olyan sztárok távozása, mint Lionel Messi, vagy épp Antoine Griezmann. A két játékos ráadásul ingyen távozott, igaz, utóbbi esetében jövőre 40 millió euró üti majd a vezetőség tenyerét. Probléma viszont, hogy megint – ahogy tavaly Luis Suárezt – a spanyol bajnokságban szereplő Atletico Madridnak adták el meghatározó támadójukat. A Barcelona mellett a Manchester City sem büszkélkedhet jól sikerült átigazolási szezonnal, ugyanis nem csak Cristiano Ronaldo szerződtetése nem jött össze számukra, de hasonló volt a helyzet Lionel Messi és Harry Kane ügyét illetően is. Végül csupán a West Ham irányítóját, Jack Grealisht tudták megszerezni csillagászati 117 millió euróért, ami az egész átigazolási messze legdrágább üzlete volt. Arról nem is beszélve, hogy a játékos értéke ennek alig felét teszi ki.

Az adatok a Transfermarkt adatbázisából származnak.

(Kiemelt kép: (B) Lionel Messi, a PSG játékosa a Reims elleni meccsen 2021. augusztus 29-én. Fotó: Jose Breton / Nurphoto/AFP / (J) Lionel Messi, a Manchester játékosa a Fulham elleni meccsen 2006. augusztus 20-án. Fotó: Andrew Yates / AFP)

 

2024. március 30., 10:47

Meghalt Juhász Péter, az Újpest legendája, hétszeres magyar bajnok futballista.