Egyszerűen nem lehet belekötni a francia kapitányba

Majd egy évtizede vezeti a francia nemzeti tizenegyet a makulátlan életű Didier Deschamps.

2021. június 19., 10:44

Szerző:

A gyengén játszó németeket az Európa-bajnokság halálcsoportjában 1:0-ra győzte le szerdán a Didier Deschamps által irányított francia válogatott, szombat délután 15 órakor pedig a magyar válogatottal mérkőznek meg. A franciák már pénteken megérkeztek és edzettek is a Puskás Arénában, ahol az 52 éves kapitány igazi úriemberként agyba főbe dicsérte a magyar focistákat.

„Nem számítunk könnyű meccsre, és nem szabad lebecsülnünk a magyarokat. Nem bízhatjuk magunkat”

– nyilatkozta a világbajnok franciák vezetője. Nagy meglepetésre nem Budapesten, hanem Gárdonyban, a helyi edzőtáborban szálltak meg. Aki lesifotók készítene róluk, valószínűleg nem járna szerencsével, mert nagyon szigorú biztonsági intézkedésekkel védik őket. Biztonsági emberek folyamatosan járőröznek a Velencei-tavon, és egy háromméteres kerítést is felhúztak a szállásuk köré.

A Dédé becenevet viselő francia úriember egy patinás baszk városkában, Bayonne-ban született, 1968-ban egy helyi szobafestő és egy gyapjúkereskedőnő második fiaként. Bár édesapja, Pierre sokáig amatőr rögbijátékos volt, a kis Didier a lecke megírása után azonnal focizni rohant a haverokkal. A hiperaktív gyerek rengeteg sportot kipróbált: kézilabdázott, távolugrott, és a baszk dobálós játékot, a pelotát sem hagyta ki. Alig 11 évesen döntötte el, hogy labdarúgó lesz, és 17 évesen már bemutatkozhatott az FC Nantes első csapatában 1985-ben. A „csodagyerek” Deschamps-nak azonban nem volt könnyű dolga, hiszen mindenki irigykedett rá. Bár az ifjú talentum magába roskadt, sohasem panaszkodott, nehogy megijessze a szüleit.

Sok ideje nem volt a szomorúságra, hiszen négy év múlva már az Olimpique Marseille középpályásaként a francia válogatottba hívta meg az alig húszéves fenomént Michel Platini. A rendkívül szerény sportoló 1989 és 2000 között összesen 103 alkalommal viselte a francia trikolórt. Labdarúgói pályafutása csúcspontjaként 1998-ban világbajnok lett a történetesen Franciaországban rendezett labdarúgó világbajnokságon, két évvel később az Európa-bajnoki címet is bezsebelte. Végül 2001 nyarán, mindössze 32 évesen abbahagyta labdarúgó pályafutását.

Deschamps edzőként is remekelt: előbb a Juventus majd a Marseille csapatát vezette, 2012-ben pedig a Francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki a mindig makulátlan modorú és öltözetű monsieurt, aki 2018-ban Oroszországban megnyerte csapatával a labdarúgó világbajnokságot. Ezzel a bravúrral lett a harmadik labdarúgó zseni Mário Zagallo és Franz Beckenbauer után, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnokságon tudott nyerni.

A régivágású vezető májusban jelölte ki 26 fős európa-bajnoki keretét, amelybe – legnagyobb meglepetésre – hat év után újra meghívót kapott a Real Madrid sztárja, Karim Benzema. Az algériai származású francia Benzema és Didier ugyanis sokáig nem beszéltek egymással. Benzema ugyanis rasszistának nevezte egyik interjújában Deschamps-t, a nyilatkozat után nem sokkal ismeretlenek graffitivel azt firkálták a kapitány bretagne-i házára, hogy

„rasszista”.

Benzema világ életében tele volt piszkos ügyekkel: 2009-ben azzal gyanúsították, hogy a másik francia klasszissal, Franck Ribéryvel együtt pénzért szexeltek egy kiskorúval. A 2014-es világbajnokság idején újságírókat inzultált Brazíliában, akik kritizálni merték a játékát. Többször is jogosítvány nélkül száguldott, egyszer karambolozott is. 2015-ben pedig kis híján börtönbe került, amikor belekeveredett egy szexvideós zsarolásba. Senki se hitte volna, de Didier Deschamps most mégis a válogatott kezdő játékosává tette a balhés fenegyereket. Emberi nagyságát mutatta szűkszavú nyilatkozata is: „Benzemával együtt erősebb a francia válogatott. Hosszasan beszélgettünk kettőnk történetéről, de az, hogy mi hangzott el, csakis ránk tartozik.”

A világ egyik legjobb válogatottjában szombaton Benzema mellett olyan szupersztárok állnak ki Magyarország ellen, mint a csapatkapitány Antoine Griezmann, a géppuskalábú Kylian Mbappé vagy a Manchester Unitedben futballozó Paul Pogba. A legendás kapitány varázslatos sportkarriere mellett az a legnagyobb hír, hogy sosincs hír róla. Hiába dolgoztatjuk meg a Google keresőt, nem találunk sem magánéleti botrányokat, sem nincsenek szaftos pletykák róla. Feleségével, Claude Antoinette-tel 32 éve élnek boldog házasságban, 25 éves fiuk, Dylan pedig üzletemberként dolgozik Londonban.

(Kiemelt képünk:  Didier Deschamps francia szövetségi kapitány ünnepel a Németország-Franciaország mérkőzés után a müncheni Allianz Arénában, 2021. június 15-én. Fotó: Matthias Schrader / POOL / AFP)