Ismét összecsapunk a németekkel!

Ismét összecsap a magyar és a német válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. Szoboszlaiék a házigazdák mellett Skócia és Svájc legjobbjai ellen léphet majd pályára.

2023. december 2., 18:48

Szerző:

A házigazda németek, valamint a skótok mellett a svájciak lesznek a magyar labdarúgó-válogatott ellenfelei az A csoportban a jövő évi Európa-bajnokság Hamburgban zajló szombati sorsolása alapján.

Az ünnepélyes eseményen az is eldőlt, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd június 19-én Stuttgartban Németországgal játszanak, június 23-án pedig ugyanitt a skótokkal találkoznak a kontinenstornán.

Az Eb június 14-én rajtol és július 14-ig tart majd.

A 2024-es labdarúgó Eb csoportbeosztása:
    ----------------------------------------
    A csoport:
Németország (házigazda), Skócia, MAGYARORSZÁG, Svájc
    B csoport:
Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
    C csoport:
Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
    D csoport:
Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország
    E csoport:
Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland
    F csoport:
Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország

A magyarok Európa-bajnokságon eddig egyszer játszottak a németekkel, a 2021-ben rendezett kontinenstornán emlékezetes 2-2-es döntetlen lett a találkozó vége, amellyel Németország jutott tovább, a magyarok pedig búcsúztak a csoportkör végén. Másik két csoportellenfelével, Skóciával és Svájccal még soha nem játszott a magyar csapat kontinenstornán.

Az Elbai Filharmónia impozáns épületében rendezett sorsolás alapján a legnehezebb csoportnak a B jelű négyes tűnik, amelyben a címvédő olaszok, a spanyolok, a vb-bronzérmes horvátok, valamint az albánok szerepelnek majd.

Mint ismert: Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai a selejtezőben a G csoportot veretlenül megnyerve, egyenes ágon jutottak ki a kontinensviadalra, ennek nyomán a második kalapba kaptak besorolást, ott pedig az európai szövetség (UEFA) által meghatározott értékelés alapján a legerősebb alakulatnak számítanak. Ennek ugyanakkor különösebb jelentősége nincs, a sorsoláson ugyanis kalaponként húzzák majd ki a válogatottakat.

A házigazda német csapat az egyetlen, amelyet nem sorsolnak ki, a Nationalelf ugyanis automatikusan az A csoportban kap majd helyet. Ha a magyarok az A jelű négyesbe kerülnek, akkor az is előfordulhat, hogy ők játsszák majd a müncheni nyitómérkőzést a házigazdákkal június 14-én.

A sorsolás menete szerint először az 1. kalapban szereplő együtteseket húzzák ki, közülük az első a B csoportba, a következő a C-be, majd a D-be, az E-be, valamint az F-be kerül. A folytatásban ugyanezen metódus alapján a 2., aztán a 3., végül a 4. kalap következik, utóbbiban három csapat kiléte még nem ismert, ezek a márciusi pótselejtezőn vívhatják ki az Eb-részvételt.

Érdekesség, hogy a már kijutott válogatottak közül – a magyarral együtt – ötöt is olasz szövetségi kapitány irányít. Luciano Spalletti az olaszokat, Domenico Tedesco a belgákat, Vincenzo Montella a törököket, Francesco Calzona pedig a szlovákokat juttatta ki a kontinenstornára. A kalapok beosztása miatt az is előfordulhat, hogy a magyar válogatott a belgákkal, a szlovákokkal és a címvédő olaszokkal kerül azonos négyesbe, így mind a négy együttest olasz szakvezető irányítaná az Eb-n.

A 12 mérkőzés óta veretlen magyar válogatott idén 1976 után zárt ismét veretlenül egy naptári évet, és az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki egyenes ágon nagy tornára.

A sorsolást - melyen az is eldől, hogy melyik csapat mikor és hol játssza majd az Eb-n a csoportmeccseit - az Elbai Filharmónia épületében rendezik és az M4 Sport élőben közvetíti szombaton 18 órától.

(Kiemelt kép: Wesley Sneijder volt holland labdarúgó kihúzta Magyarországot 2023. december 2-án az észak-németországi Hamburgban kihúzta Magyarországot a labdarúgó UEFA Euro 2024 Európa-bajnokság döntőjében. Odd ANDERSEN / AFP)

Azért váltak meg egy évtizedek óta elismert úszóedzőtől a Bajai Spartacusnál, mert olyan üzenetet küldött egy fiatal lánynak, amelyet egyesülete szerint nem kellett volna. Az ügy középpontjában a sportág egy nagyágyúja, Pass Ferenc szerepel, aki a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nevelőedzője volt. Egy pillanat alatt megváltak tőle annak ellenére is, hogy 33 esztendeje dolgozott a klubért.