Elképesztő küzdelem, bronzérmes Tóth Krisztián dzsúdóban

A magyar versenyző a kétszeres Európa-bajnok orosz Mihail Igolnyikovot győzte le.

2021. július 28., 13:26

Szerző:

Hihetetlen harcot követően, végtelen türelemmel keresve a lehetőséget, bronzérmet nyert Tóth Krisztián a férfiak 90 kilogrammos súlycsoportjában dzsúdóban. A magyar versenyző bronzéremért küzdhetett Tokióban a férfiak 90 kilogrammos súlycsoportjában, miután a vigaszág első mérkőzésén győzött a 2019-es világbajnok holland Noel van't End ellen. Dzsúdóban két bronzérmet osztanak ki, Tóth Krisztián pedig a második mérkőzésen csapott össze a világranglista tizedik helyezettjével, Mihail Igolnyikovval. 

Tóth Krisztián eddig kétszer találkozott orosz ellenfelével, mindkétszer Igolnyikov nyert. Az összecsapáson a világranglistán harmadik Tóth lépett fel szokásához híven támadólag, aztán az orosz próbált akciót bemutatni. Utóbbi kezdeményezését jobban értékelte a bíró, mivel egymás után kétszer is intette a magyar cselgáncsozót – írja az MTI. Az orosz átmenetileg egy vazaarit is kiharcolt, de ezt videózás után törölték. Igolnyikov sokáig megfoghatatlannak tűnt, a párharc kimenetelét azonban a fizikai és mentális erőnlét döntötte el.

Következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amiben Tóth egyik akcióját visszanézték, de a küzdelem folytatódott. A ráadásból 3 perc 28 másodperc telt el, amikor a 27 éves magyar versenyző sokadszorra ugrott be ellenfele alá és fogta be a bal karját, ám ezúttal addig húzta lefelé a már fáradó Igolnyikovot, hogy vazaarit érően a földre vitte. A 2012-es londoni olimpia után tehát ismét magyar éremnek örülhetünk cselgáncsban. Akkor Csernoviczki Éva és Ungvári Miklós tudott érmet szerezni, előbbi bronz-, utóbbi pedig ezüstérmet. 

(Kiemelt kép: Tóth Krisztián az orosz Mihail Igolnyikov elleni küzdelem során a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában, 2021. július 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)