Kiállítás nyílt a 20 éve elhunyt Papp László emlékére

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban péntek este időszaki kiállítás nyílt a 20 évvel ezelőtt, 2003 októberében elhunyt háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László emlékére.

 

2023. november 3., 20:39

Szerző:

A megnyitón Szabó Lajos, a múzeum igazgatója kiemelte: a családdal közösen úgy gondolták, a kiállítással egyrészt azoknak a kortársaknak elevenítik fel a kiváló ökölvívó pályafutását, akik még látták élőben bokszolni, másrészt az is céljuk, hogy megismertessék Papp László, az ember életét mindazokkal, akik nem ismerhették.

Felidézte, hogy a kitűnő sportoló nagyon mélyről indulva, sokat küzdve jutott el a világ tetejére, majd edzőként is egy kiváló generációt, köztük olimpiai bajnokokat nevelt. Emlékeztetett, hogy a politika elvette tőle a lehetőséget, hogy a profi világbajnoki címért is ringbe szálljon, ennek ellenére végig magyar tudott maradni, és az 1956-os melbourne-i olimpia után meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja a hazáját.

A kiállítás 11 tablón mutatja be Papp László versenyzői és edzői pályafutását, láthatók érmeinek másolatai, kitüntetései, valamint a bajnoki övei, köztük az az öv, amelyet halála után adományozott a Boksz Világszövetség (WBC) "a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának". Ezen kívül megtekinthetők Papp László legfontosabb mérkőzéseinek tv-felvételei, továbbá a Nehéz Kesztyűk című film, amelynek főszereplője volt.

Szabó Lajos bejelentette, hogy az emlékkiállítás az év végéig tekinthető meg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, utána pedig vándorkiállítássá alakul és elviszik az országnak azokra a pontjaira, ahol élénk ökölvívóélet zajlik.

A család, a Papp László Budapest Sportaréna, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Hungarikum Szövetség közös rendezvényének keretében Papp László unokaöccse, Rakonczai Imre egy fotót ajándékozott a múzeumnak, amely 1963-ban, Madridban készült és Pappot a Real Madrid futballistái, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stefano és Gento társaságában ábrázolja.

A megnyitót követően a sportaréna előtt jelentették be, hogy a New School Promotion egy-egy Toyota Yaris személyautót adott át használatra a párizsi olimpiára már kvalifikációt szerzett két magyar ökölvívónak, Hámori Lucának és Kovács Richárdnak. Az atlantai ötkarikás bajnok Kovács István pedig hozzátette: a Veterán Bunyósok Alapítványa 300-300 ezer forint értékű benzinutalvánnyal támogatja a két sportolót. Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség októberben lemondott elnöke megígérte, hogy amennyiben valamelyik versenyző érmet nyer Párizsban, akkor örökre megtarthatja az autót.

A megemlékezés a Budavári Kamarazenekar koncertjével zárult a Papp László Budapest Sportarénában.

(Kiemelt kép: érdeklődők a Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban 2023. november 3-án. Fotó: MTI/Mónus Márton)