Kézilabda Európa-liga: Kettős vereséggel kezdtek a magyar csapatok

A Fejér B.Á.L.-Veszprém 46-30-ra kikapott kedden a német Göppingen otthonában a férfi kézilabda Európa-liga csoportkörének első fordulójában. A Balatonfüred korábban pedig 30-25-es vereséget szenvedett Veszprémben a spanyol ezüstérmes Granollers csapatától.

2022. október 25., 20:43

Szerző:

A várakozásoknak megfelelően nagy volt a különbség a két együttes között, a Bundesligában élcsapatnak számító hazaiak eleinte minden játékelemben jobbnak bizonyultak, de a vendégek csakhamar felvették ellenfelük tempóját, így 7-3 után egy ideig tartani tudták a lépést. A pontatlan támadásokat szinte kivétel nélkül gyors góllal büntették a fizikális fölényben is lévő németek, ám Konkoly Csaba vezetőedző időkérése után a veszprémiek elkezdték lassítani a játékukat, ez pedig gyorsan eredményre vezetett. A magyarok egy 6-2-es sorozattal felzárkóztak 16-15-re, ám ekkor a Göppingen is időt kért, és a folytatásban megint ellépett, a szünetben már 23-18-as előnyben volt.

A második félidő első felében két 4-0-s sorozatot is produkált a házigazda, amely a 41. percben már tíz találattal vezetett. Öt perccel később az irányító Kristóf Mátyás súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, társai a folytatásban büntetőt és üres kapus lövést is hibáztak, ezt kihasználva a Göppingen egy 7-1-es szériával még fölényesebbé tette sikerét.

Éles Benedek nyolc, Stranigg János és Molnár Balázs öt-öt góllal, Miklós Gergő három, Balogh Tibor két védéssel zárt. A túloldalon Kresimir Kozina kilenc, Till Hermann és Jaka Malus hat-hat alkalommal talált be, Daniel Rebmann tíz, Marin Sego négy labdát hárított.

Gyorsabbak voltak a spanyolok

Sokkal jobban, gyorsabban, pontosabban kezdett a spanyol bajnokság ezüstérmese a Balatonfüred ellen, ezért György László vezetőedző már az ötödik percben időt kért (0-4), majd Andó Adrián helyére Tóth Mihályt állította a kapuba. A kilencedik percben született az első hazai akciógól, de ekkor elkapta a fonalat és felvette a meccs ritmusát a Balatonfüred, amely felzárkózott 7-4-re. Pol Valera Rovira találataival menetelt a Granollers, ám a BKSE emberhátrányban is eredményes volt, így a szünetben már csak három találat volt a hátránya (12-15).

Felállt védőfallal szemben némileg csökkent a spanyol támadások hatékonysága, de a gyors ellenakciókat szinte mindig góllal fejezték be, így magabiztosan vezettek, a második félidőt pedig egy 6-2-es sorozattal kezdték, ezért György Lászlónak megint időt kellett kérnie, majd cserékkel próbálkozott.

Egészen a negyvenedik percig tartott az a szakasz, amely során minden füredi gólra kettővel válaszolt a továbbra is remekül védekező ellenfél, így a játékidő kétharmadánál eldőlt a mérkőzés (15-23). A magyaroknak jó hajrával végül sikerült tíz találat alatt tartaniuk a különbséget.

A hazaiaknál Stefan Sretenovic öt, Szmetán Máté és Hornyák Péter négy-négy találattal, Andó Adrián öt, Tóth Mihály két védéssel zárt. A vendégeknél Pol Valera Rovira 13, Antonio Jesús García Robledo hat gólt lőtt, Rangel Luan da Rosa pedig 15 lövést hárított.

A Fejér B.Á.L.-Veszprém egy hét múlva a svájci Kadetten Schaffhausent fogadja, a Balatonfüred pedig a horvát RK Nexe otthonában folytatja szereplését a második számú európai kupasorozat csoportkörében.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, A csoport:
Frisch Auf Göppingen (német) - Fejér B.Á.L.-Veszprém 46-30 (23-18)
------------------------------------------------------------------
lövések/gólok: 56/46, illetve 52/30
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 2/0
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Balatonfüredi KSE-Fraikin BM. Granollers (spanyol) 25-30 (12-15)

----------------------------------------------------------------
lövések/gólok: 44/25, illetve 44/30
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 6/6
kiállítások: 6, illetve 8 perc

(Kiemelt kép: Veszprém, 2022. október 25. A balatonfüredi Vajda Huba (b) és Németh Balázs (j), valamint a spanyol csapatban játszó Pol Valera Rovira (k) a férfi kézilabda Európa-liga 1. csoportkörében játszott Balatonfüredi KSE - Fraikin BM. Granollers mérkőzésen a Veszprém Arénában 2022. október 25-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)