Két sportvezetőt is felfüggesztett a kézilabda-szövetség

Kocsis Máté szerint végleges döntést nem szabad indulatból meghozni.

2022. január 26., 09:00

Szerző:

Mindenki a mi fejünket követeli – a sportvilág Nagy Lászlóét, enyémet a politika – nyilatkozta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, a Fidesz frakcióvezetője egy zártkörű beszélgetésben, írja a Mandiner. Kocsis Máté azt is elárulta, amíg nem történik meg a női és férfi válogatott világbajnoki (a lányok a 10. helyen végeztek Spanyolországban), illetve Európa-bajnoki szereplésének értékelése, a két szakmai alelnököt, Pálinger Katalint és Nagy Lászlót felfüggesztik. Az elnök külön kihangsúlyozta: nem leváltásról van szó, csak szerinte elég furcsán nézne ki, ha önmagukat értékelnék.

A felvetésre, hogy mennyiben hibás az eredményekért a szövetség vezetése és a válogatott szakmai stábja, Kocsis azt mondta, egy összetett problémáról van szó. „Tudomásul kell venni: nem elég akarni, hogy a kontinens élvonalába kerüljünk, aki a világelit tagja akar lenni, annak világszínvonalú munkát kell végeznie! Ez a válogatott tényleg mindent megkapott, de felmerülnek bizonyos kérdések. A szakmai stáb miért nem igényelte a mentális segítséget, pszichológus miért nem dolgozott a csapattal? S miért nem volt arra sem igény, hogy az MVM Dome-ot úgymond belakja a csapat? Hiszen előzetesen egyetlen edzés sem zajlott a helyszínen. De bármilyen fájó is a kudarc, azt mondom: indulatból nem szabad döntéseket hozni. Úgyis mindenki a mi fejünket követeli: a sportvilág Nagy Lászlóét, a politika az enyémet!” – mondta.   

A szakmai bizottság elnöke, Juhász István a beszélgetésen azt mondta, el kell gondolkozni, hogy helyes volt-e, hogy három szakemberből (Gulyás István szövetségi kapitány, Chema Rodriguez másodedző, Nagy László csapatmenedzser) állt a szakmai stáb, hiszen „láthatóan nem volt meg közöttük az összhang, az Eb-n valami megszakadt”. „Bebizonyosodott, hogy ez egy idejét múlt modell, vissza kell térnünk ahhoz, amelyet már az élcsapatok is alkalmaznak, hogy egy szakemberre kell bízni újra a meccselést! Elsősorban azt kell elemezni, milyen hibák fordultak elő a felkészülés során. Be kell látni, hogy a válogatott taktikai repertoárja kissé szűkös volt, és amikor szükség lett volna rá, nem is tudtunk váltani. Mint ahogy az is igaz, hogy ugyan több jó játékos is volt a keretben, de ezen az Európa-bajnokságon nem akadt közöttük egyetlen világklasszis sem, aki magával ragadta volna a többieket!” – mondta.

(Kiemelt kép: Budapest, 2016. február 2. Pálinger Katalin, a szövetség női szakági alelnöke, Elek Gábor, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Kocsis Máté, az MKSZ elnöke (b-j) a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) sajtótájékoztatóján a fővárosi Módusz Irodaházban 2016. február 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor)