Két évente futball-világbajnokság? – elindultak az egyeztetések

 
A FIFA jövő csütörtökön online tárgyalást tart tagszervezetei részvételével a sokat vitatott ötletről.

 

2021. szeptember 21., 19:20

Szerző:

A FIFA hétfői közleménye szerint ez az első lehetőség arra, hogy a témában az elkövetkező hónapokban konstruktív és nyílt egyeztetéseket folytassanak globális és regionális szinten is. A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban.

A francia Arsene Wenger által vezetett technikai bizottság szeptember 9-én hozta nyilvánosságra hivatalosan azt a javaslatot, amely szerint 2026-tól kétévente kellene világbajnokságot rendezni. A FIFA és Wengerék álláspontja szerint sok ország esetében az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak.

Az európai bajnokságok és klubok, valamint az UEFA szerint azonban a naptár így is túlzsúfolt, és az éljátékosok túlterheltek. Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke bojkottal fenyegetőzött, és találkozót sürgetett Gianni Infantino FIFA-elnökkel. „Az értékét épp az adja, hogy négyévente rendezik, éppúgy, mint az ötkarikás játékokat” – fejtette ki akkor Ceferin. Hozzáfűzte: vele nem egyeztettek előzetesen, csak a médiából értesült a tervezetről.

Az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség (CONCACAF), illetve az ázsiai kontinens labdarúgó-szövetsége (AFC) is támogatja a nemzetközi szövetség (FIFA) tervét. Reményeik szerint a mostaninál kiegyensúlyozottabb struktúrát tudnak majd kialakítani a sportágban világszerte.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a német, a portugál és a török szövetséghez hasonlóan minden erejével az UEFA-t támogatja a világbajnoki rendezés kérdésében. Mint közleményükben írják, az MLSZ elnöksége aggodalommal tekint a FIFA terveire. Hozzátették, a labdarúgás elmúlt évtizedeiben a négyévente rendezett kontinensviadalok és a szintén négyévente rendezett világbajnokságok évtizedes és megingathatatlan hagyományt jelentenek. Az MLSZ álláspontja az, hogy miközben a stabil pénzügyi háttér megteremtése, a bevételek növelése minden szereplőnek érdeke, a játékosok testi épsége ennél is fontosabb szempont.

Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője is ellenzi egyébként az elképzelést, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek világbajnokságot. „A futballisták már így is ki vannak égve. Egészségi, fizikai szempontból ez egyáltalán nem jó nekik, ha minden nyáron van egy torna.”

(Kiemelt kép: Puhl Sándor bíró az 1994-es Labdarúgó-világbajnokság döntőjében Pasadénában. Fotó: David Leah / Mexsport/AFP)

 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk. 

A wimbledoni címvédő kazah Jelena Ribakina és a fehérorosz Arina Szabalenka vívják a női egyes fináléját az év első Grand Slam-tornáján, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.