Késely Ajna nyolcadik 800 méter gyorson

A 20 éves magyar versenyző a pénteki előfutamban csak a tizedik időt úszta.

2021. december 18., 19:44

Szerző:

Késely Ajna a nyolcadik helyen végzett 800 méter gyorson az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon, írja az MTI.

A 20 éves magyar versenyző a pénteki előfutamban csak a tizedik időt úszta, azonban a második helyen továbbjutott kanadai Summer McIntosh, illetve a rangsorban hetedik amerikai Katie Grimes is visszalépett, így a két tartalék, Késely, illetve az amerikai Emma Weyant is bekerült a fináléba. A döntőben Késely ugyan javított az előfutamban úszott 8:21.81-es idején, de 8:20.18 perces eredménye így is csak a nyolcadik helyhez volt elég. A számot a kínai Li Ping-csie nyerte 8:02.90-es világbajnoki rekorddal.

„Elég ritka, hogy ketten is visszalépnek a döntőtől, így bevallom őszintén, elsőre egy kicsit megijedtem, hogy nekem itt most úsznom kell. Két-három órával a rajt előtt nem volt könnyű átprogramozni az agyamat. Ugyanakkor szeretném élvezni a világbajnokságot, és így, hogy jobbat is úsztam, mint az előfutamban, boldog vagyok”

– nyilatkozta a futam után Késely, akinek felkészítését a tokiói olimpiát követően Bernek Péter vette át.

(Kiemelt képünk: Abu-Dzabi, 2021. december 18. Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás döntőjében a rövidpályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 18-án. A magyar versenyző a nyolcadik helyen végzett.Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A jégtáncosoknál az olasz Charlene Guignard, Marco Fabbri kettős áll az élen a ritmustáncot követően a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar duó a 23 induló között a tizedik helyről várja a kűrt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra semleges színekben, de csak akkor, ha nem támogatják az ukrajnai háborút. Erre reagált Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke, amikor leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna bojkottálja a 2024-es párizsi olimpiát. 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk.