Kemény Dénes az úszók bántalmazásáról: amit olvastam, az nem szép

Fiala János Kemény Dénest kérdezte az úszók bántalmazása körüli botrányról. Kemény Dénes azt mondta: ő is élt a lelki hatás eszközével, annak érdekében, hogy a csapata nyerjen.

2021. november 10., 14:41

Szerző:

A sportolói bántalmazásokról kérdezte Fiala János ma reggel a KeLjfeLjancsi című műsorában Kemény Dénest, a magyar vízilabda válogatott volt szövetségi kapitányát. A legendás edző elmondta: nem beszélt az ügyben értintett sportolókkal, sem az edzőkkel, egyelőre hagyja nyugodni az ügyet. Előre is leszögezte: ugyanúgy az internetről tájékozódott az ügyben, mint a műsorvezető Fiala János. Tippje szerint egyébként „könnyen lehet, hogy az úszók Gyuri irányba felgyülemlett keserűsége” áll az események mögött, utalt a Túri György edző körüli feszültségre. (Erről korábban a Mesterhármas című műsorunkban is volt szó.) 

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Edzők Társasága miért nem szólalt meg a sportolók bántalmazásának ügyében és hogyhogy nem indult etikai eljárás, Kemény Dénes védekezően azt mondta: a Társaság, aminek ő az alelnöke, nem az első a sorban, amelyiknek le kellene folytatnia ilyesfajta vizsgálatot. Felhívta a figyelmet, hogy ez az úszósport ügye elsősorban, így az Úszószövetség, vagy az Országos Sporthatóság lenne az, amelyik után az edzők is foglalkozhatnának az üggyel. Kemény Dénes  a beszélgetésben többször hangsúlyozta: ha ezeket az eseteket „ott melegében” feldolgozták volna, és ha az illetékes szervek, elsősorban a sportszervek, kirívó esetben nem a sportszervek eljártak volna, akkor tisztán látnánk. – Ez az egész történet nem igazán a szívem csücske, mert 10-20 évvel ezlőtti történetekről van szó – tette hozzá.

Kemény Dénes elismerte, ő sem fogadná el szülőként, amiket itt olvasott az esetekről. Hozzátette: még úgy sem, hogy neki „csak” fia van.

Fiala János azonnal visszakérdezett: Ezt hogy érti, hogy „csak”?

– Nyilvánvaló, hogy egy férfi edző, ha egy lány portolóhoz máshogy közeledik, nem a fizikai bántalmazás eszközével, azt nyilván nehezebben viseli egy lányos apa. Gondolom én.

Igazából az nem tetszik az egészben, hogy a levegőbe belekiáltott panaszokról tudunk, amik már nem aktuálisak. Amikor aktuálisak voltak, kivizsgálhatóak lettek volna, el lehetett volna járni.

Ha az Úszószövetség vezetése ezt az egész problémakört megkapja, leírva. Mondjuk, a sértettől – mondta Kemény Dénes, majd hozzátette: – Amit olvastam, az nem szép.

Többször hangsúlyozta azt is, hogy ami történt, azt csak a résztvevők tudják.

A műsorban Kemény Dénestől elhangzott, hogy „sajnos az egész világon, az ifjúsági sportolókkal szemben vannak poroszos módszerek, amiket egy szülő, ha hall, megijed. A gyerekek nem szokták annyira felvenni. Ezt én látom. Nagy szerencsénk van, hogy a vízilabda világában ez teljesen idegen. A csapat gondolkodása, az a fajta pozitív csürheszellem, ami a csapaton belül kialakul, elegendően erős ahhoz, hogy ha vannak feszültségek, akkor azt a csapaton belül játszódnak le. Így kialakulnak azok a hierarchiás rendek, amik kellenek ahhoz, hogy a csapat meccset tudjon nyerni” – fogalmazta meg a konfliktusok menetét a volt szövetségi kapitány.

Fiala János a műsor egy pontján konkrétan rákérdezett, hogy ebben a mai magyar sportvilágban mennyire van jelen a verbális, szexuális és testi bántalmazás?

A vízilabda-edző válaszában többször hangsúlyozta, hogy a férfi felnőtt vízilabda sportban a fizikai agresszió nem jellemző edző és játékosok között. – Nem hülye az edző, a csapatban sokan vannak – kommentálta annak lehetőségét, hogy bárki bárkire kezet emelt volna. Később a beszélgetésben hozzátette: felnőtt vízilabda-játékosoknál fizikai típusú agresszió, vagy bármilyen konfliktus nem lehetett. – Itt 100 kilós csupa izom játékosokról volt szó, én pedig túl voltam a játékos időszakomon.

Viszont azt is elmondta, hogy

a vízilabdában a verbális pressziógyakorlás létezik,

ami akár két játékos között, akár edző-játékos között is előfordulhat, ez pedig „az esetek nagyobb részében eredményt szokott hozni teljesítményjavulásban”.

– Olvastam ezt a lelki terrort. Ha valaki a lelki terrort kategóriának valamilyen fokozatát használja edzőként egy csapatsportban egy játékossal szemben, az maximálisan lehet, hogy jószándékkal teszi, a játékos iránt érzett pozitív érzelmekkel együtt. Eredményt szeretne elérni annál a játékosnál. Én kiabáltam a legjobb játékosommal a Margit-szigeten, 4000 ember előtt úgy, hogy megvártam, hogy az utolsó előtti szünetben csend legyen a lelátón, mert így hallja mindenki. Ezzel elértem azt, hogy a játékos, bántódottságában, egyedül megnyerte a meccset. Engem emiatt egy etikai bizottság sem állított a falhoz, hanem gratuláltak.  

Fiala János arra is rákérdezett, hogy edzőként tisztában van-e azzal, hosszú távon milyen lelki hatást váltott ki a játékosaiból a presszió. A volt szövetségi kapitány azt mondta: olyan kritikát, hogy túl keményen bánt volna valakivel, még a csapatkapitánytól sem kapott, aki a játékosokat képviseli. – A mi szimbiózisunk elfogadás- alapon történt.

Tudták, hogy mindenki mindet azért tesz, hogy a csapat nyerjen.

Meghoztam egy olyan döntést, ami abban a pillanatban esetleg nem volt kellemes, tudták, hogy engem egyetlen dolog vezérelt, az a végső győzelem. 16 évig voltam szövetségi kapitány, ha ilyen problémánk lett volna, azt lehetett volna hallani – mondta Kemény Dénes, aki azt is elmondta: utólag visszanézve azon dilemmázik, hogy nem volt-e túl kedves a játékosaihoz.

Kemény Dénes a beszélgetés végén megerősítette, hogy fontos ügyről van szó, a sport világában felmerülő viselkedés-kultúrában felmerülő problémakör. – Mégis szerencsés az ügy a jövőre nézve, fontos dolog, rendezni kell – mondta. Hozzátette: az egész ügy arra jó, hogy az etikai kódexet a jövőben, ha valaki nem tartaná be, akkor be fogja tartani. Sajnálatos dolog, hogy egyébként eredményes edzők és sportolók közti konfliktusról van szó, akik olimpiai aranyakart nyertek.

(Kiemelt kép: A győztes Millennium vezetőedzője, Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (k) és Vári Attila a medencében a masters korosztályú vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján a 40+-os korcsoport döntőjében játszott Millennium - Szentpétervár mérkőzés végén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. augusztus 13-án. Az olimpiai bajnokok alkotta magyar férfi vízilabdacsapat 16-3-ra győzött. MTI Fotó: Czagány Balázs)