Jövőre összecsap az olasz és az argentin válogatott

A mérkőzésre Londonban kerül majd sor. 

2021. december 15., 21:30

Szerző:

Június 1-jén Londonban összecsap egymással az Európa-bajnok olasz, és a Copa América-győztes argentin labdarúgó-válogatott – közölte szerdán az MTI. 

Az egyszerűen csak „döntő döntőnek” (Finalissima) elnevezett mérkőzés megrendezéséről még szeptemberben állapodott meg egymással az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) sportági szövetség, nem sokkal azután, hogy mindkét kontinentális szervezet felszólalt a nemzetközi szövetségnek (FIFA) a kétévenkénti vb-rendezésre vonatkozó terve ellen.

„Hosszú múltra tekint vissza az UEFA és a CONMEBOL együttműködése” – mondta az Artemio Franchi-trófeára és az Interkontinentális Kupára utalva Aleksander Ceferin UEFA-elnök.

„Nagy büszkeség, hogy újra útjára indíthatunk egy ilyen nagy presztízsű válogatott viadalt” 

– tette hozzá Ceferin az UEFA közleményében.

Idén nyáron mindkét válogatott a házigazdát legyőzve hódította el a kontinentális trófeát: az olaszok Londonban nyertek az angolok ellen, az argentinok a brazilok felett diadalmaskodtak a riói Maracanában.

(Kiemelt kép: Isztambul, Törökország - augusztus 27.: Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke Törökországban 2021. augusztus 27-én. Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency via AFP)

 

A jégtáncosoknál az olasz Charlene Guignard, Marco Fabbri kettős áll az élen a ritmustáncot követően a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar duó a 23 induló között a tizedik helyről várja a kűrt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra semleges színekben, de csak akkor, ha nem támogatják az ukrajnai háborút. Erre reagált Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke, amikor leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna bojkottálja a 2024-es párizsi olimpiát. 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk.