Jakobsen nyerte a sprintet az esőben

Az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen nyerte a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második szakaszát csütörtökön, és sikerével az összetettben is átvette a vezetést.

2023. május 11., 18:33

Szerző:

Zalaegerszegről vágott neki a Tour de Hongrie 131 fős mezőnye a 923 méter szintemelkedést tartalmazó, 175 kilométeres távnak. A zalai vármegyeszékhelyről borús időben rajtoltak el, az első órában nem kifejezetten gyors, 39 km/órás átlagsebességet tekerve. A nap négyfős szökésébe a hazai versenyzők közül Hrenkó Norbert tudott bekerülni, gyorsasági részhajránál pontokat is szerzett, mielőtt az első emelkedőn leszakadt riválisaitól.

„Valter Atti, campinggel is jobb vagy náluk” – üzenték a hegyi hajrá közelében a szurkolók a Jumbo-Visma magyar bajnokának, aki nincs ott a mezőnyben, míg más szurkolók dudálásra biztatták a kísérőautókat.

Az utolsó 25 kilométerre érve a helyenként fel-feltámadó szelet felváltotta az eső, az üldözőbolyban két bukás is történt, előbbiben Dina Márton és Filutás Viktor, utóbbiban a válogatott néhány tagja volt érintett. A kétfősre redukálódott szökevénycsoportot pedig a papírformának megfelelően befogta a sprintervonatok vezette mezőny. Az esős sprintben az elmúlt évben Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodó Jakobsen bizonyult leggyorsabbnak, megelőzve a két éve Kaposváron és Tatán nyertes német Phil Bauhaust és a belga Vito Braetet. Jakobsen sikerével átvette az összetett első helyét honfitársától, Dylan Groenewegentől. Az összetettben a legelőkelőbb pozíciót elfoglaló magyart illető fehér trikót megőrizte Rózsa Balázs.

A nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körversenyen pénteken az első hegyi etap következik: Kaposvárról indulva a 180 kilométeres táv során 2511 méter szintkülönbség vár a mezőnyre a pécsi befutóig.

(Képünkön a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a második, 175 kilométeres Zalaegerszeg–Keszthely szakaszon Badacsonytördemic közelében 2023. május 11-én. MTI/Vasvári Tamás)