A Harry Potter könyvek szerzője is bajba kerülhet Iman Helif miatt

Iman Helif internetes zaklatás miatt tett feljelentést. J.K. Rowling neve is felmerült. 

2024. augusztus 15., 14:33

Szerző:

Bár a párizsi olimpiának vége, de az ötkarikás játékok egyik legnagyobb botránya még korántsem csengett le. Az aranyérmes ökölvívó, Iman Helif – aki a magyar Hámori Lucát is megverte – ugyanis internetes zaklatás miatt tett feljelentést. 

Olimpiai bajnok 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt óriási felháborodást váltott ki világszinten, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedte ringbe lépni Iman Helif algériai bokszolónőt, akit egy évvel korábban a világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárt a túl magas tesztoszteronszintje miatt. Umar Kremlov, az IBA elnöke akkor azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van. Helif azonban az olimpián indulhatott, ám miután olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a vele való küzdelmet, össztűz alá került. Aggályait a Magyar Olimpiai Szövetség (MOB) is kifejzte, mivel kiderült, hogy Helif a magyar Hámori Lucával is össze kell mérje az erejét. A bunyóból végül Helif került ki győztesen, sőt végül az olimpiai arany is a nyakában landolt. 

Harcot indít 

Helif sikerének azonban nem mindenki örül maradéktalanul, még Kovács Kokó István is ingerülten nyilatkozott a téma kapcsán a napokban Sebestyén Balázsék reggeli műsorában. Az olimpiai bajnok ökölvívó nemes egyszerűséggel csalónak nevezte Helifet. Most azonban úgy tűnik, hogy az ökölvívónő megelégelte a rá zúduló gyülöletcunamit, ugyanis az ügyvédje sajtóközleményben tudatta, Helif harcot indít. 

A bűnügyi nyomozás meghatározza, hogy ki kezdeményezte ezt a nőgyűlölő, rasszista és szexista kampányt, de azokra is összpontosítani kell, akik ezt a digitális lincselést terjesztették

– fogalmazott Nabil Boudi ügyvéd a közleményben. 

Nyomozás indult 

A francia Le Figaro cikke szerint – amit a 24.hu szemlézett – a párizsi ügyészség kedden nyomozást indított a Heliffel szemben elkövetett internetes zaklatások ügyében. A lap azt írja, hogy jogi értelemben az ügyet még pénteken az Online Gyűlölet Elleni Küzdelem Nemzeti Központja indította „nem miatti internetes zaklatás, nemi hovatartozás miatti nyilvános inzultus, diszkriminációra való nyilvános felbujtás és származás miatti nyilvános sértés” okán. Az ügyészség aztán megerősítette, hogy megkapták a feljelentést, a nyomozást pedig az Emberiség Elleni Bűnök és a Gyűlöletbűncselekmények Elleni Küzdelem Központi Hivatalára bízták. 

Rowling is bajba kerülhet 

A francia napilap egyébként a Variety magazinra hivatkozva azt írja, Helif ügyvédjének utolsó mondata arra utalhat, hogy az amúgy ismeretlen tettesek ellen tett feljelentés egyebek között Elon Muskot és a Harry Potter könyvek íróját J.K. Rowlingot is nevesíti. Ők mindketten erős mondatokat fogalmaztak meg közösségi felületeiken Helif kapcsán. Rowling amúgy már nem először kerül a nemi kérdéseket érintő balhéba, az írónő ugyanis korábban a transzellenes megnyilvánulásai miatt került össztűz alá. Rowlingot akkor a Harry Potter filmekből megismert Emma Watson és Daniel Radcliffe is élesen bírálta. 

(Kiemelt képünkön Iman Helif, Fotó: MOHD RASFAN / AFP)

A győzelem és a riválisok eredményei miatt is nagyszerű estének nevezte Pascal Jansen, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője a Nice felett aratott csütörtöki 1-0-s sikert az Európa-liga alapszakaszának harmadik fordulójában.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.