Hosszú Katinka, akinek mindent is szabad

Az Iron Ladyt szétszedik a kommentfalakon, mert dobott egy versenyszámot. De igazából nem ezért pikkelnek rá. Vélemény.

2021. július 28., 06:57

Szerző:

Lehet, hogy erkölcsileg megkérdőjelezhető, még az is lehet, hogy nem helyes, de ami biztos: szabályos, joga van hozzá, megteheti. Hosszú Katinka visszaléphet a 200 méter pillangó olimpiai előfutamától, amely csak 48 perccel kezdődött a 200 méter vegyesúszás döntője előtt, mert van az a nézőpont, amelyből szemlélve az Iron Lady az egyetlen helyes döntést hozta. Tágabb perspektívából szemlélve pedig kiviláglik, hogy valaki a tervezéssel elszámította magát. És ennek Jakabos Zsuzsanna itta meg a levét. Persze, csak egy kicsit.

A háromszoros olimpiai bajnok úszó ezt öt évvel ezelőtt Rióban is eljátszotta, azzal a különbséggel, hogy akkor bombaformában reális esélye volt a 200 vegyes megnyerésére, míg most erre nem sok esély maradt, alig csúszott be a fináléba, majd a 7. helyen végzett. 2016-ban három aranyat és egy ezüstöt úszott össze, most viszont lebőgött 400 és 200 vegyesen, címvédőként a 100 méter hátat már dobta, és akkor maradt még a 200 hát. Az előző olimpián a finálé előtt tényleg nem égethetett el felesleges kalóriát, hiszen esélyes volt, addig a mostani pocsék formaidőzítés mellett belefért volna egy kis reszkírozás, amolyan minden mindegy alapon.

No, de kik vagyunk mi, hogy megmondjuk, milyen számban indulhat? Petrov Iván nyilatkozta az Indexnek, hogy felesége, Jakabos Zsuzsanna nincs is olyan formában, hogy döntőbe tudott volna jutni 200 méter pillangón. „A feleségem semmiről sem maradt le, hiszen kint van Tokióban, ráadásul így pihenten léphet rajtkőre a 4x200 méteres gyorsváltóban, ahol még pontszerzési esélye is van a magyar stafétának.”

Logikus érvelés. Az viszont kimondottan bántó, hogy szakmabeliek egyike sem hívta fel arra a figyelmet, hogy furcsa módon Hosszú Katinka ramaty állapotában is bevállalt a két fő száma, a 200 és 400 méter vegyes mellé még két versenyt. Pedig maga az úszónő is beismerte a legutóbbi döntője után, hogy valószínűleg több idő kellett volna a felkészülés kitalálására. Másnak ez nem tűnt fel? Persze, elképzelhető, fogalmuk sem volt arról, hogy mire lesz képes Tokióban, ez viszont a háttérstáb hozzáértését kérdőjelezi meg; Vagy kellő önreflexióval számíthattak volna arra, hogy az említett két tuti szám is lutri, úgy viszont két extra feladatot magára venni öngyilkos lépésnek bizonyult. Valamit tehát nagyon elszúrtak: ha a felkészülést, akkor értelmezhetetlen a négy szám. Ha viszont mégis sikerült felpörögni Tokióra, és még csak a gyanú sem merült fel, hogy ez fog történni, vagyis 400 vegyesen 5., 200 vegyesen pedig 7. lesz, akkor nem a megfelelő emberek segítik a felkészülését.

Nemzetenként egy számban csak ketten indulhatnak. Rióban 200 pillangón Szilágyi Liliána, most a szám világbajnoka, Kapás Boglárka a másik magyar résztvevő. Akkor is, most is Jakabos Zsuzsanna bánta a döntést, hiszen ő is megúszta az olimpiai A szintet. Legutóbbi játékokon bejött Hosszú számítása, hiszen a 200 pillangót dobva győzött 200 vegyesen, 200 háton pedig ezüstérmet szerzett. Gyanús, hogy most ez utóbbiról is lemond majd, akkor pedig egy 19 éves tehetség, Szabó-Feltóthy Eszter marad hoppon, vagyis Magyarországon, mert neki ez jelenthette volna a tokiói repjegyet és egy életre szóló élményt. 

Rosszindulatú feltételezés, hogy Hosszú Katinka ki akart tolni honfitársaival. Kár azért hibáztatni bárkit, mert gyengén teljesít egy olimpián, majd mentve a helyzetet visszalép egy-két versenyszámtól. Keressük meg, hogy ki a hunyó? Az edzője, Gelencsér Márk? Esetleg Sós Csaba szövetségi kapitány, akinek tudnia kellett arról, hogy Hosszú Katinka milyen passzban van, mégsem emelt szót a sűrű programja ellen? Az internet népe sem fogja kibogozni, hogy mi, mikor és hogyan ment félre. Ezek a súlyos botlások nem is azért keltettek forradalmat, mert valaki ráfaragott, hanem mert az Iron Lady áll az ügy mögött. Sokatmondó Verrasztó Zoltán olimpiai ezüstérmes edző magyarázata: „Szerintem nem kéne őt piszkálgatni, háromszoros olimpiai bajnok, ezért hála és elismerés jár neki, ha egy kicsit vicces akarok lenni, egy puszi a fenekére, és köszönjük szépen a szép éveket.”

Nem, nem a három olimpiai bajnoki cím csípi az emberek szemét. Szilágyi Áronnak hasonló helyzetben nem kell tartania a karaktergyilkolástól. Hanem az kelt zsigeri ellenérzést, hogy ezzel a három olimpiai bajnoki címmel hatalmi privilégiumok járnak, amikor egy darabig bérleti szerződés nélkül használ klubja egy uszodát, ám ennek még sincs következménye; Amikor a miniszterelnökkel pózol a Karmelita Kolostorban; Amikor párját, Gelencsér Mátét jelöli edzőnek, aki OKJ-s képesítéssel bekerült az állami támogatást kapó edzők közé. Amikor több mint félmilliárdos állami támogatással portréfilm (propagandafilm?) készült róla, miközben ebben a műfajban az elmúlt évtizedben fillérekből dolgoztak az alkotók; Amikor képregény készül a sikereiről; Amikor a közösségi média felületeit a szemérmetlen ön- és termékpromócióra építi fel; Amikor nem nyilatkozik, amikor elérhetetlen, amikor díva, amikor úgy háromszoros olimpiai bajnok, ahogy ő.

Valószínű, hogy csak egy ártatlan félreértésről van szó. Lehet, hogy nem is hibázott, hanem ezt dobta a gép. De pikkelnek rá, mert nem csak tehetséges és sikeres, hanem a sors és politika kegyeltje. És a szemükben már nem Katka, a pécsi lány, nem a kedves, mosolygós sportoló, a népmese azonosulható figurája, hanem az Iron Lady, egy brand arca, aki úgy érzi, neki mindent is szabad.

A kommentelők tévedhetnek, megint egy semmiség lett túlfújva. De a folyamat már visszafordíthatatlan.

(Kiemelt kép: Hosszú Katinka a célban a női 200 méteres vegyesúszás döntőében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. A címvédő és világcsúcstartó úszónő a hetedik helyen végzett. Fotó: Kovács Tamás / MTI)