Gyulai Márton lett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sportigazgatója

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) Gyulai Mártont nevezte ki a szervezet sportigazgatójának.

2023. szeptember 4., 14:02

Szerző:

„Márton az atlétika legkülönbözőbb területein szerzett széleskörű tapasztalataival az ideális választás erre a szerepkörre” – mondta a hétfői bejelentés alkalmával Jon Ridgeon, a WA ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a következő négy évben a WA kiemelt célja a versenyek fejlesztése, ebben pedig kulcsszerep vár a magyar szakemberre.


„Büszkék vagyunk arra, hogy a Budapest 2023 csapatával a budapesti világbajnokságon új mércét állítottunk fel. Keményen dolgoztunk egy innovatív és lebilincselő esemény létrehozásán, és nem is lehetnénk elégedettebbek az eredménnyel. A jövőben a versenyek fejlesztése a legfontosabb feladatunk, egyre több egynapos viadalt rendeznek világszerte a nagy, globális sportági események mellett és kulcsfontosságú, hogy minél több szurkolót, nézőt nyerjünk meg ezeknek a rendezvényeknek" – mondta Gyulai Márton, aki a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese volt.


Gyulai Márton az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szövetség január-február tájékán írt ki pályázatot a posztra. A magyar sportvezető akkor még csak érdeklődés szintjén foglalkozott vele, mert teljes mértékben lekötötte a budapesti vb szervezése. Ennek ellenére a WA illetékeseinek „fülébe jutott” – ahogy Gyulai fogalmazott –, hogy őt érdekelheti a munka, és a szövetség is belátta, hogy nem kell azonnal betölteni az állást, elég lehet csak a szezon vége felé, a vb után.


„Három-négy körös volt az interjú, de azt a döntéshozók pontosan tudták, hogy erre a posztra nem sokan jöhetnek szóba, és engem a vb szervezése leköt. Ebben partnerek voltak” – hangsúlyozta Gyulai Márton.


A WA új sportigazgatója október 1-től kezdi a munkát Monacóban, így részben édesapja, Gyulai István nyomdokaiba lép, aki 15 évig volt a nemzetközi szövetség főtitkára.


„A sportigazgatói munkához tartozik a rendezvények szervezése, nemcsak ami a pályán zajlik, hanem például a szállás, az akkreditáció, az utaztatás, az ellátás is. Tizenhét ember tartozik ebbe a részlegbe a szövetségen belül. Fő cél, hogy eladhatóvá tegyük a sportágat. El kell dönteni, hogy mit szeretnénk 2-4-6-8-10 év múlva. Az egynapos és a többnapos, vagy hetes versenyek nincsenek egymás nélkül” – fogalmazott Gyulai Márton.
Kiemelte: tény, hogy alapvetően változik a sportág, változnak a „fogyasztói szokások”. „Csak egy példa: sok sportágban a világbajnokság egyben lezárja a szezont is. Amikor mi pályáztunk az idei vb-re, akkor négy-öt éve még az volt a koncepció, hogy a budapesti vb lesz a szezonzáró, szeptember 3-án legyen vége, de azóta is sok minden módosult. A vb időpontja előrébb ment, és még komoly versenyek vannak hátra a szezonból. Ezeknek a kihívásoknak is meg kell felelni majd az új állomáshelyemen” – mondta Gyulai, aki szeptember végén költözik ki Monacóba, de a család nem tart vele.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az elmúlt években több végrehajtás is indult Gyulai Márton cégei ellen. Három cég felszámolással meg is szűnt, ezek közül volt, amelyik 68 millió forintos negatív tőkével zárt. Gyulai Márton jelenleg is tagja a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnökségének, valamint az európai szövetség tanácsának is. Utóbbi szervezetben indult az alelnöki pozícióért is, de az áprilisi tisztújító kongresszuson mást választottak helyette. Korábban 2008 és 2018 között a magyar szövetség főtitkára is volt.

(Kiemelt képünk: A Nemzeti Atlétikai Központ a budapesti atlétikai világbajnokság első napján, 2023. augusztus 19-én. MTI/Derencsényi István)

A harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemáskorláton volt érdekelt, de a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde. Így elúszott számára az olimpia.