Győr fideszes polgármestere: tingli-tangli, amit az ETO játékosai csinálnak, a Nemzeti Sport főszerkesztője pedig igazi túlbuzgómócsing, aki nem volt sikeres a sportban

2020. március 11., 11:22

Szerző:

Nincs vége a győri fociklub-gate-nek. Megint elmondta a véleményét a helyi focistákról és még Orbán Viktor kedvenc lapjának főszerkesztőjének is visszaszólt Dézsi Csaba András, a város januárban megválasztott fideszes polgármestere, ezúttal a Szemléleknek adott interjújában.

Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, a Fidesz-KDNP győri polgármestere
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mint mondta, Győrben rengeteg értékteremtő ember dolgozik: pedagógusok, művészek, esztergályosok, orvosok, sportolók is, és még hosszan lehetne sorolni a szakmákat.

„Ehhez viszonyítva az ETO felnőtt focisták tevékenységére konkrétan a tingli-tangli kifejezést tudnám alkalmazni” – fogalmazott a polgármester.

Mint megírtuk, az üzengetés pénteken indult a Kisalföldben, ahol Mányi Józseffel, az NB II-es Győri ETO tulajdonosa azt mondta, január végén Dézsi közölte vele, a város nem támogatja tovább a csapatot. Mányi lemondott a klubelnöki pozícióról és bejelentette, tulajdonosként is távozna, a mesekönyvíró Dézsi aztán saját képregénnyel küldte el Mányit, amire beszállt Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki „szimpla népszerűség-hajhászásnak” nevezte Dézsi kritikáit, aki szerint úgy lenne értelme a futballnak, ha a játékosok küzdenének, mintha az életük múlna rajta.

 

Dézsi ezt megismételte. Mint mondta, olvasta Szöllősi írását és meglepődött.

„Azt hittem, hogy a sporttal összefüggésben a Győri ETO felnőtt focistáinak utóbbi időszakban nyújtott teljesítményénél már nem tapasztalok gyengébb …, hát, nehezen mondom ki, hogy munkát.

Külön megdöbbentő, hogy ez az ember egy ilyen patinás újság főszerkesztője lehet.

Azt pedig nagyon remélem, hogy ha valóban „nagykövet”, akkor ez az állapot nem tart már sokáig az életében, mert ebben a kinevezett pozícióban nem engedheti meg magának senki, hogy ilyen alpári módon fogalmazzon. Ráadásul

úgy írogat összevissza, hogy az alapvető újságíró etika szabályait sem tartja be, hiszen tényszerűen teljesen tájékozatlan. Egy igazi „túlbuzgómócsing”, aki feltehetően soha nem volt túl erős a sportban sem.”

Dézsi azt mondta, azért rajzolta meg a történetet, mert olykor a legegyszerűbb dolgok a leghatásosabbak. „Attól nem fog tudni egy papagáj jobban repülni, ha több zsebpénzt adok neki. De ha egy sasmadár elkezdi kergetni, ő is begyorsul”. Nem támogatjuk azokat az embereket, akiket az sem motivál, hogy miközben a kispadon ülve is többet keresnek, mint a legtöbb gyári munkás, egy újabb Gucci táskát vehessenek maguknak. Nekem ebben a pozícióban csak a Győrért, a közösségünk sikeréért végzett munka számít.” – jelentette ki.

Szöllősi György
Fotó: Kovalovszky Dániel

Felmerül, hogy az ETO-ellenes kirohanásokkal nem lépett-e rá Orbán Viktor tyúkszemére is, de Dézsi azt mondta, a miniszterelnök nem kizárólag a futballt támogatja, hanem a sportot. A jelenlegi sporttámogatási rendszer számos utánpótlás edzőnek biztosít megélhetést, akik korábban vagy a nyomort és a hivatás iránti szerelmet választották, vagy elmentek más pályára, hogy biztosíthassák saját kenyerüket. „Másrészt mi mindketten pontosan ugyanazt szeretnénk látni a hazai pályákon, amit az emberek zöme: jó meccseket” – mondta.

Az interjúban szóba került Dézsi sajátos szalagátvágási módszere is, mellyel olló nélkül „vág”, mint kiderült, teljesen tudatosan. „Számos hasonló fotót tudnának mutatni a munkatársaim.

Nem véletlenül nem használtam ugyanis ollót azon a bizonyos átadási ünnepségen.

Minden ilyen alkalom egy szimbolikus kapukitárás, maga a szalag is csak jelkép, amit semmi értelme szétvagdosni sok apró darabra – ahogy a célba érő futó sem szakítja darabokra a célszalagot. Ahogy eddig, úgy a jövőben sem fogok ollót használni ilyen ünnepségeken, nem is akarom zsebre tenni, hazavinni az átadáskor alkalmazott szalagok egy-egy darabját. Ezek az ünnepek nem az avatókról, hanem a használókról, a fejlesztésekről és fejlődésről szólnak. A protokoll szerint sem kötelező fizikailag átvágni a szalagot” - mondta.