Pozitív tapasztalatokat szerzett a magyar szövetségi kapitány a Girón

Pozitív tapasztalatokkal és sok tanulsággal gazdagodott az Israel-Premier Tech segítőjeként a Giro d'Italia három magyarországi szakasza alatt a magyar országúti kerékpáros válogatott szövetségi kapitánya.

2022. május 14., 18:38

Szerző:

„Megerősítést kaptam, hogy jó, amit csinálok és ahogy látom a dolgokat” – fogalmazott Dér Zsolt a magyar körverseny kazincbarcikai etapja előtt. Mint mondta, barátságos volt a közeg, a versenyzőktől kezdve az összes stábtagig mindenki befogadó és kommunikatív volt, és számítottak helyismeretére, tapasztalataira.

Az edzők közül Greg Hendersonnal dolgozott együtt, aki kerékpárosként szakaszt nyert a Vuelta a Espanán, pályán pedig világbajnok volt scratchben. Feladatuk a többi között az volt, hogy a mezőny előtt haladva minden nehezítő tényezőt vagy veszélyes részt feljegyezzenek – például körforgalmakat, járdaszigeteket vagy épp pocsolyákat –, amiket aztán a sportigazgatóknak továbbítanak, akik tájékoztatják a versenyzőket. Kiemelte, az útviszonyok változása miatt ez egy rendkívül fontos és hasznos szerepkör.

Az új-zélandi tréner egykor a háromhetes körversenyeken 22 szakaszt nyerő André Greipel felvezetőembere volt, testhezálló feladatként az izraeli csapatnál a sprintekért felel.

„Sokat lehetett tőle tanulni, tapasztalt, sok évet töltött a World Tourban, igyekszik továbbadni az összegyűjtött tudását” – fejtette ki Dér, hozzáfűzve: nagy a rend a csapatnál, mindenki elvégzi a feladatát és tartja magát a kijelölt tervhez.

A múlt szombati budapesti időfutam alatt Dér teljes értékű sportigazgatóként kísérte a svájci Reto Hollensteint. A szövetségi kapitány kiemelte, a legmagasabb szinten minden apró részlet számít, az Israel-Premier Technél ellesetteket pedig részben már a Tour de Hongrie-n is igyekezett beépíteni a válogatottnál.

Ugyancsak pozitív tapasztalatokról számolt be az újságíróknak Szabó Miklós, aki az egyik legjelentősebb nagycsapatnál, a Jumbo-Vismánál kapott lehetőséget szerelőként a magyar körversenyen. Párját, a három szakágban is a világelitbe tartozó, olimpiai negyedik Vas Kata Blankát sokszor segíti terepkerékpár-viadalokon, országúton pedig a legjobb női csapat, az SD Worx sikereihez járult hozzá több ízben is. A most zajló Tour de Hongrie-n újra a Jumbo-Vismát segíti, és mint mondta, nyitottan és kedvesen fogadták az egyik leggazdagabb kerékpáros csapatnál.

Szabó a szerdai nyitóetapon az egyik kocsiban dolgozva járult hozzá Olav Kooij győzelméhez, más szakaszok alatt pedig a csapat bázisán szerelt vagy épp rakott össze kerékpárokat. Utóbbihoz – teljesen szétszedett állapotból – mintegy három órára volt szüksége elsőre, mert a rendkívül összetett bringáknál egyáltalán nem mindegy az összeszerelési sorrend.
Elárulta, egy korábbi versenyen kétszer kísérte kocsiból a Jumbo-Visma bringásait, mindkétszer összejött az etapsiker, így szombaton már kabalaként ült be a Kazincbarcika környéki 177 kilométeres szakaszra az egyik sárga-fekete kísérőautóba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szurkolók a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszának eredményhirdetésén Balatonfüreden 2022. május 8-án. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny, amelynek első három szakaszát rendezik hazánkban május 6-8. között. MTI/Vasvári Tamás)