Fellázadtak a tőrvívók Mohamed Aida ellen

Mohamed az első magyar sportoló lenne, aki hét olimpián is elindul – a csapat tagjai szerint ennek viszont ők látják kárát.

2021. május 28., 15:27

Szerző:

Nyílt levelet osztott meg Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata és Lupkovics Dóra a Facebookon. A négy tőrvívó az ellen emelt szót, hogy a Magyar Vívó Szövetség az olimpiai keretbe helyezte a 45 éves Mohamed Aidát. Mohamednek a tokiói lenne a hetedik olimpiája, ezzel az első magyar sportoló lenne, aki ilyen sokszor vett részt az ötkarikás játékokon.

A négy sportoló azonban most a keddi döntés felülvizsgálatát kéri. Leírják, hogy Mohamed rekordjáról több szó esett az utóbbi időben, mint magáról a csapatról, ami keményen megküzdött a kijutásért. Kreiss szerint ehhez a küzdelemhez viszont Mohamed nem tette hozzá a magáét:

„Aida a csapatmunkában nem vett részt, a közös pszichológiai foglalkozásokat, erőnléti edzéseket nem látogatta a 2019-es sikertelen világbajnokság után. Amikor először kijutó helyen álltunk, újra elkezdett részt venni a közös felkészülésben. Ahogy egyre közelebb kerültünk a kvótához, annál több cikk jelent meg, amikben Aida sérelmezte, hogy ő miért nincs a csapatban. Mindvégig mondogattuk magunknak, hogy nem ez a lényeg, csak a kijutásra koncentráljunk, ha kivívjuk az indulási jogot Tokióba, onnantól nem lehet probléma, bizonyítani akartunk” – írta.

Feczer Viktor edző nem szerette volna, ha megváltozik a csapat kerete, Udvarhelyi Gábor kapitány viszont mindenképpen Mohamedet akarta látni a csapatban. Mohamed 1993-ban vb-ezüstérmes volt, hat egyéni vb-bronzérme van. Első olimpiája az 1996-os atlantai volt.

 

(Kiemelt kép: MVSZ)