Felgyújtotta magát egy focista

Meghalt egy tunéziai profi labdarúgó, miután a hét elején felgyújtotta magát a „rendőrállam” elleni tiltakozásul.

2023. április 14., 15:59

Szerző:

A 35 éves Nizar Isszaui hétfőn felgyújtotta magát. A sportoló halála előtt a Facebookon jelezte, mire készül.

„Nincs több energiám, tudja meg a rendőrállam, hogy ma végrehajtom a büntetést”. 

A tunéziai média beszámolói szerint Nizar Isszaui a rendőrség ellen akart tiltakozni, miután „terrorizmussal” vádolták meg, amikor elment egy rendőrőrsre, hogy feljelentést tegyen egy gyümölcsárus ellen, aki a hatósági ár kétszereséért árulta a banánt.

A sportoló klub nélkül maradt, miután korábban több elit és alacsonyabb osztályú csapatban is játszott, hétfőn felgyújtotta magát az ország középső részén található Haffúzban. Tette Mohammed Buazizi utcai mozgóárusét idézi, aki 2010. december 17-én felgyújtotta magát, elindítva ezzel a tunéziai forradalmat, amely véget vetett Zin el-Abidin ben Ali elnök uralmának.

A közösségi oldalakon egy felvétel is kering a focistáról, aki azt üvölti telefonja kamerájába, hogy terrorizmussal vádolták meg, miután összevitatkozott egy banánárussal. A sportoló harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és egy tuniszi kórházban halt meg csütörtök este. Temetésére pénteken kerül sor – tájékoztatott testvére, Rijad.

Tunéziai hírforrások arról számoltak be, hogy a focista halálát követően összecsapásokra került sor Haffúzban a hatóságok és fiatal tüntetők között. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

(Rendőrök próbálják feloszlatni egy tüntetés résztvéveőit Tuniszban 2023. március 5-én, akik a tiltás ellenére gyűltek össze, hogy az elmúlt hetekben letartóztatott, az elnökkel szemben álló prominens személyiségek szabadon bocsátását követeljék. Az észak-afrikai országban az elmúlt hetekben több mint 20 politikust tartóztattak le, köztük a fő ellenzéki koalíció, a Nemzeti Megmentési Front (NSF) és annak fő eleme, az iszlamista irányultságú Ennahdha párt tagjait. Fotó: FETHI BELAID / AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.