Ez a legerősebb focibajnokság a világon

Spoiler: nem az NBI-ről van szó.

2022. január 23., 12:44

Szerző:

A brazil futballbajnokság a legerősebb a világon a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS szerint.

Az IFFHS történetében 1991 óta először végzett az élen a brazil Série A, az elmúlt három évtizedben rendre valamelyik európai nemzeti bajnokság került egy-egy esztendő világranglistájának az első helyére. A legtöbbször – 13 alkalommal – a spanyol La Liga diadalmaskodott, Olaszország 11, Anglia 5, Németország pedig egy ízben bizonyult a legerősebbnek az IFFHS-nél.

A 2021-es lajstromban az angol Premier League foglalja el a második pozíciót, és a 2020-ban győztes olasz Serie A lett a harmadik. A spanyol élvonalbeli pontvadászat ismét a negyedik helyet szerezte meg a francia Ligue 1 és a portugál Primeira Liga előtt. A holland Eredivisie a német Bundesligát megelőzve a hetedik helyre ugrott előre, s a tízes élcsoportot az argentin Primera División és a paraguayi División Profesional zárja.

A top 20-ban 14 európai futballbajnokság kapott helyet. A magyar NB I-é az 53. pozíció az összesen nyolcvan ország nemzeti bajnokságát rangsoroló listán, így a kormánypártoknak még lesz tennivalója, ha a válogatott mellett a klubcsapatokat is fel akarják zárkóztatni az európai élvonal szintjéhez.

(Kiemelt képünk illusztráció: Forrás: Shutterstock)

 

A Győri Audi ETO KC 16. alkalommal megnyerte a női kézilabda NB I-et, mivel pénteken 28-25-re győzött Debrecenben, így pontazonossággal zárt a tabellán a tavalyi bajnok Ferencvárossal, de a gólkülönbség a győrieknek kedvezett.

A Telekom Veszprém négyes döntőbe jutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, mivel 37-35-re kikapott a dán Aalborg otthonában a negyeddöntő szerdai visszavágóján, de 71-66-os összesítéssel megnyerte a párharcot.