Elszabadultak a rasszista indulatok az Eb-döntő után, az angol rendőrség nyomozást indít

A büntetőpárbajban három színes bőrű játékos is kihagyta a pontrúgást, ez után vette kezdetét a gyűlöletcunami.

2021. július 12., 09:54

Szerző:

Ahogy arról vasárnap este beszámoltunk, Olaszország büntetőpárbaj után megnyerte a 2020-as Európa-bajnokságot. Az angol válogatott tizenegyesrúgói közül hárman is kihagyták a pontlövést, a mérkőzés után elszabadultak a rasszista indulatok – írja a Guardian.

Marcus Rashford az utolsó percekben csereként állt be, majd kapufát lőtt. A szintén az utolsó percekben pályára lépő Jadon Sancho, valamint Bukayo Saka lövését Donnarumma kapus védte. Az említett angol játékosok mindegyike színes bőrű, így az elvesztett döntő után sokan rasszista kommenteket tettek közzé a közösségi médiában.

Az angol Futballszövetség (FA) közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, mélyen elítélik fajgyűlölő reakciókat. A szövetség úgy fogalmazott, nincs helye az ilyen visszataszító viselkedésnek a nemzeti válogatott körül. "Mindent meg fogunk tenni játékosaink védelme érdekében” – közölték, hozzátéve, hogy a lehető legszigorúbb büntetést kérik majd a rasszista kijelentéstevőkre. A rendőrség közölte, az ilyen megnyilvánulások teljességgel elfogadhatatlanok, az ügyben pedig vizsgálatot indítanak.

(Kiemelt kép: Marcus Rashford reagál a kihagyott büntető után a labdarúgó Európa-bajnokság londoni döntőjében, a Wembley stadionban, 2021. július 11-én. Fotó: Andy Rain / POOL/AFP)