Olaszország büntetőpárbaj után megnyerte az Európa-bajnokságot

Luke Shaw második perces találatára Bonucci a 67. percben válaszolt. Donnarumma bravúrjai kellettek az olaszoknak a tizenegyespárbajban a sikerhez.

2021. július 11., 22:05

Szerző:

Vasárnap este kilenc órakor kezdődött el a 2021-es Európa-bajnokság döntője, ahol győzelem esetén Anglia először, Olaszország pedig másodszor lehetne Európa-bajnok. Az olasz válogatott 33 mérkőzés óta volt veretlen, utoljára 2018 szeptemberében kaptak ki Portugália ellen. Anglia 12 mérkőzés óta veretlen, ezek közül tízszer gólt sem kapott Gareth Southgate csapata. Olaszország a döntőt megelőzően 12 gólt szerzett a tornán, az angol csapat pedig 10-szer volt eredményes.  

Anglia kissé könnyebb ágon jutott el az Európa-bajnokság döntőéig, mint Roberto Mianchini csapata. Már csak azért is lehet ezt mondani, mert az összes meccsüket otthon játszották. Anglia a tornán a megszokotthoz képest gyengébben játszó németeket 2-0-ára győzték le a kieséses szakasz első mérkőzésén, amelyet követően a svédek ellen kiszuperált ukrán válogatott várta őket. Meg is lett az eredménye, az angol csapat 4-0-ával lépett tovább. Az elődöntőben hosszabbítás után kiejtették Dániát, akik elsőként tudtak gólt lőni Pickhord kapus hálójába. 

Olaszország játszotta az Eb első és utolsó mérkőzését is. Ahogy a selejtezőcsoportjukból, úgy az Eb-csoportjukból is elsőként jutott tovább Manchini alakulata. Az Ausztria elleni első egyenes kieséses meccsükön hosszabbítás után, 2-1-gyel léptek tovább. A portugálokat elpáholó belgák sem bírták az olaszokkal, szintén 2-1-es vereség után búcsúztak a tornáról. Az elődöntőben a hektikus játékot mutató spanyolok várták az olaszokat. Mindkét csapat taktikája beválni látszott a hosszabbításig, a tizenegyes-párbaj után végül az olaszok örülhettek, utolsóként Jorginho állt a labda elé, aki rendkívül higgadtan lőtte az olaszokat a döntőbe. 

Ugyan a jegy nélküli drukkerek kicsit megzavarták az Eb-döntő hangulatát eleinte, a nyitóünnepség után végül viszonylag nyugodt körülmények között kezdődött meg kilenc órakor a mérkőzés. 

Kezdődjék a mérkőzés

Az eddigi mérkőzéseken rendkívül higgadtan játszó olaszok az első félidőt kissé zavarodottan kezdték, aminek meg is lett az eredménye. A kezdőcsapatban Bukayo Saka helyét elnyerő Kieran Trippier beadása után már a második percben előnyhöz jutott Anglia. A beérkező labdát Luke Shaw juttatta a kapuba. Ezzel megszületett az Eb-döntők történetének leggyorsabb gólja.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH51-ITA-ENG
(Andy Rain / POOL /AFP)

Ezt követően az olaszok folyamatosan próbáltak nyomást gyakorolni, azonban Southgate csapata nem hagyta, hogy az olaszok eljussanak az angol tizenhatosig. Felállva védekeztek, és leginkább kontrákra építették a támadójátékukat. Az első félidő egyetlen említésre méltó olasz helyzete az volt, amikor az olaszok támadója Chiesa, egy gyönyörű szólót követően, két embert lerázva jutott el a 35. percben az angolok kapujáig, és alig fél méterrel lőtt a kapu mellé. Az első félidőben mindössze kettő kaput eltaláló lövés született, amelyek közül egyből gól is született. 

Olasz feltámadás

A második félidő elején Anglia kezdett nagyobb iramban, Harry Kane-t a középpályán buktatták, amiért a 47. percben Barella megkapta meccs első sárga lapját. Barellát hét perccel később le is hozták, ahogy Immobilét is, a helyüket Berardi és Cristante vette át. Az olaszok a cseréket követően magasabb fokozatra kapcsoltak, és többször is komoly veszélyt jelentettek az angol kapura. Chiesa a 62. percben, a tizenhatoson belülről, öt védő mellett tudott elindítani egy lövést, aminek hárításához komoly bravúrra volt szükség Pickford kapustól.

Az angolok végül nem bírták ki az olasz válogatott nyomását, és a 67. percben egy szöglet után hatalmas kavarodás alakult ki a tizenhatoson belül. Veratti fejesét ugyan még védeni tudta Pickford kapus, azonban Bonucci az utolsó pillanatban odaért, és bepasszolta a labdát a kapuba, és kiegyenlített. 1-1.

Berardi a 73. percben vezetéshez is juttathatta volna az olasz csapatot, azonban jó ütemben lépett ki az angol hálóőr, így a helyzetet végül fölé lőtték. Helyzetek tekintetében ezt követően kiegyenlítettebbé vált a játék, egyértelműen látszott a feleken, hogy nem akarják a tizenegyesekre bízni a döntő kimenetelét. Az olasz válogatott egyik legjobbja, Chiesa a 86. percben elhagyta a pályát, őt a Juventus támadója, Federico Bernardeschi váltotta. A hatperces hosszabbítás során leginkább Olaszország passzolgatott, azonban nem találták meg a rést az angol pajzson, így már biztos, hogy kétszer 15 perc hosszabbítás következik.

Ki bírja jobban a hosszabbítást?

A hosszabbítás első félidejében maradt a gyors tempó, azonban az igazán nagy helyzetek elmaradtak. A 102. percben Emerson tudta elvinni a labdát Walker mellett, majd a beadást követően Pickford tudott nagy szerencsével hárítani.

A második 15 perc elején szinte egyből szabadrúgáshoz jutottak az olaszok. Bernardeschi hatalmas erővel bombázott a kapu közepébe. Pickfordról még ki is jött a labda, de végül nem sikerült bepasszolni a labdát. Az angolok sem tétlenkedtek, először Donnarumma rossz kijövetele után veszélyeztettek, majd Sterling tudott az alapvonalig elcselezgetni a tizenhatoson belül. Chiellini végül hatalmas bravúrral tudott tisztázni. A 113. percben Jorginho és Grealish csapott össze, előbbi pedig stoplival találta el az ellenfél combját – sárga lap. Az angol kapitány a 120. percben két támadót is behozott a tizenegyesrúgásra készülve, így végül lehetőséget kap Jadon Sancho és Marcus Rashford is – még ha csak néhány percre is. Jönnek a tizenegyesek. 1976 után ismét büntetőkkel dől majd el az Európa-bajnokság.

Jönnek a büntetők

Az első olasz büntetőrúgó Berardi higgadtan gurított a bal alsó sarokba. 1-0.

Donnarumma jól érezte az irányt, de Harry Kane tiszta erőből a bal alsó sarokba bombázott. 1-1.

Pickford kivédi Belotti büntetőjét. Marad az 1-1.

Maguire a jobb felső sarokba bombáz, két kör után az angolok vezetnek. 1-2.

Bonucci a rendes játékidő után a tizenegyespárbajban is betalál. 2-2.

Rashford sokat várt, és még úgy is csak a kapufát tudta eltalálni, hogy az olasz kapus rossz irányba vetődött. Marad a 2-2.

Bernardeschi higgadtan a kapuba közepébe lő. 3-2.

Jadon Sancho büntetőjét is kivédi Donnarumma. Marad a 3-2-es olasz előny.

Jorginho jól helyezi a labdát, de nem volt benne erő. Pickford kifogja a büntetőt. Marad a 3-2.

Donnarumma kifogja Saka tizenegyesét. Olaszország nyeri a mérkőzést.

 

Ezzel Olaszország 1968 után először tudja megnyerni az Európa-bajnokságot.

(Kiemelt kép: Italy's defender Leonardo Bonucci (C) celebrates with the fans after scoring the equaliser during the UEFA EURO 2020 final football match between Italy and England at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. (Photo by Laurence Griffiths / POOL / AFP)