Egy magyar a 16 között férfi tőrben a vívó EB-n

A négyből egy magyar – Dósa Dániel – jutott a legjobb 16 közé a férfi tőrözők vasárnapi versenyében a plovdivi egyéni vívó Európa-bajnokságon.

2023. június 18., 13:35

Szerző:

A zárónap reggelén hetvenfős mezőny kezdte meg a küzdelmeket, a csoportszakaszban öt tusig tartó asszók zajlottak. Dósa Dániel, Tóth Gergely és Szemes Gergő egyformán öt győzelmet aratott és egy vereséget könyvelt el, míg Németh András három sikeres és három vesztett párharccal zárt.

A 64-es főtábla első fordulójában kettőjüknek kellett vívnia, Némethnek és a társaiénál gyengébb találati aránya miatt Szemesnek. Előbbi kikapott a brit Kristjan Archertől, utóbbi viszont simán verte az izraeli Maor Hatoelt.

A legjobb 32 között Dósa nagy fölényben volt a szlovák Cedrik Serrivel szemben, sorra adta a tiszta tusokat, hamar befejezte az asszóját. Kikapott ugyanakkor Tóth a 2014-ben Eb-győztes brit James-Andrew Davistől, illetve Szemes az ukrán Junesz Klodtól. Előbbi 3-3-ig tartotta a lépést, végül nyolc tussal maradt alul, utóbbi már az elején jelentős hátrányba került, majd némileg felzárkózott, 8-10-nél közel került ellenfeléhez, de a végére öt találatra nőtt a különbség.

Eredmények:

a 64 között:
Szemes Gergő-Maor Hatoel (izraeli) 15-7
Kristjan Archer (brit)-Németh András 15-11

a 32 között:
Dósa Dániel-Cedrik Serri (szlovák) 15-4
Junesz Klod (ukrán)-Szemes 15-10
James-Andrew Davis (brit)-Tóth Gergely 15-7

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Marius Becker / dpa / AFP)

A harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemáskorláton volt érdekelt, de a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde. Így elúszott számára az olimpia.