Drámai fotó - Koch Máté legyőzte Siklósi Gergelyt a vívó-vb negyeddöntőjében

Koch Máté remek asszóban legyőzte Siklósi Gergelyt, így ő jutott elődöntőbe a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

2023. július 26., 18:51

Szerző:

A két magyar, Koch Máté és Siklósi Gergely, aki az első három mérkőzésén egyformán nagyszerű teljesítményt nyújtott és fordulóról fordulóra bemutatta a párbajtőrvívás szépségeit, érdekességeit, a negyeddöntőben is magas színvonalú vívással szórakoztatta a közönséget.

A várakozásnak megfelelően szinte végig a 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi ment előre, míg Koch a pást végébe hátrált. Több fordítás is történt az asszó során, majd 13-12 után két pontos akcióval zárta le a mérkőzést Koch Máté, aki örömében sírva fakadt. Siklósi átölelte őt, mondott neki valamit és másodpercekig úgy maradtak a pást közepén, miközben a lelátóról is érkeztek a magyar küldöttség tagjai, akik közül a megható jelenettől – attól, ahogy Koch Mátéból felszabadultak az érzelmek és ahogyan a helyzetet Siklósi kezelte – ugyancsak többen könnyeikkel küszködtek.

Siklósi nem sokkal később több nyilatkozatában is elmondta, hogy magas színvonalú mérkőzést vívtak egymással, a most jobb formában lévő vívó győzött.

„Ma jobb volt a Máté, ezt el kell ismerni, az utolsó edzésen is megvert. Próbáltam megoldani minden formában, egy nagyon színvonalas asszónk volt. Én azt gondolom, hogy ha valaki egy fair mérkőzésen le tudja győzni a másikat, akkor megérdemli” – mondta, majd hozzátette: a győzelem nem minden, ezért mondta be a kolumbiai ellenfele ellen az egyik neki megadott tust, hogy nem volt az, mert nem akar csalással nyerni.

Kiemelte, hogy Koch Máté nem alkalmazta ellene azokat az elbizonytalanításra irányuló eszközöket, amelyeket másokkal szemben azért elő szokott venni.

„Olyan gyönyörűen viselkedett, pedig ő a mezőnyben szokott reklamálni, de ellenem semmi nem volt. Le a kalappal, hogy így meg tudott verni. Azért majd a jövőben igyekszem én őt megverni” – tette hozzá Siklósi Gergely.

Friss! Koch Máté az elődöntőben is győzött, így az aranyérmért vívhat a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében.

Koch négy remek asszó után az ötödikben is parádézott, de ezúttal már a főpáston, a kazah Ruszlan Kurbanovval szemben. Az első tust még ő kapta, azután viszont az első szakaszban 2-1-re fordított, majd 5-4-re alakult az állás, aztán jött egy olyan periódus, amelyben minden helyzetből tust adott. Sorozatban hatot, 10-4-nél pedig már nyerő helyzetben volt. Kurbanov ugyan később valamelyest magára talált, 14-6-ról felzárkózott 14-10-re, végül a küzdelmet egy együttes találat zárta le.

Koch Máté az idei Európa-bajnok olasz Davide Di Verolival vív majd az aranyéremért.

 (Kiemelt kép: Koch Máté (b), miután győzött Siklósi Gergely ellen a legjobb négy közé jutásért vívott asszóban a milánói vívó-világbajnokság férfi párbajtőrversenyében 2023. július 26-án. MTI/Illyés Tibor)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.