Marozsán sikerével vezetnek a magyarok a törökök ellen a Davis Kupán

A teniszező azt mondja, sokat segített neki a hazai szurkolók drukkolása, de még nehéz meccsek várnak rá.

2023. szeptember 15., 15:44

Szerző:

Marozsán Fábián sikerével 1-0-ra vezetnek a magyarok Törökország ellen a Davis Kupa tenisz keszthelyi osztályozóján.

A két válogatott először találkozott egymással, noha a törökök már három párharcot is megnyertek Magyarországon: 2014-ben ugyanis az Euro-afrikai zóna III-as csoportjában ennyiszer bizonyultak jobbnak ellenfeleiknél Szegeden. A magyarok 2018-ban már jó pár szinttel feljebb, a világcsoportban szerepeltek, míg a török csapat általában egy-két osztállyal lejjebb próbálkozott. A DK-rangsorban jelenleg Magyarország a 22., míg Törökország a 35. helyen áll.

A párharc pénteki nyitányán az első számú hazai játékos a vendégek második számú teniszezőjével, Altug Celikbilekkel szállt szembe a Helikon Teniszcentrumban, pályafutása során először. Marozsán egyesben elvesztette az eddigi két DK-fellépését, a 27 éves ellenfél viszont 8/6-os győzelmi mérleggel büszkélkedhetett. A Balatontól alig száz méterre létesített alkalmi stadionban mintegy ezer szurkoló figyelte a csapatok ünnepélyes bemutatását.

A mérkőzés elején nem ütközött ki a két játékos közti helyezésbeli különbség, a 23 esztendős magyar ugyanis a 92., míg riválisa a 260. a világranglistán. A hazai közönségkedvencnek 2:2-nél bréklabdát kellett hárítania, ettől eltekintve mindketten stabilan hozták az adogatásaikat egészen 6:5-ig. Ekkor Marozsán fogadóként három szettlabdához jutott, és a harmadiknál Celikbilek a hálóba ütötte a labdát, így 48 perc elteltével játszmaelőnyben volt Nagy Zoltán kapitány együttese.

A folytatás már simábban alakult, a hihetetlen ejtéseket bemutató magyar 3:0-ra ellépett, és remek szervákkal, magabiztosan őrizte brékelőnyét. Az összecsapás a szett második brékjével ért véget 1 óra 21 perc elteltével.    

Marozsán a mérkőzés után azzal kezdte, izgult amiatt, hogy első DK-sikerét arathatja egyesben.

„A közönség sokat segített a nehéz pillanatokban, aztán amikor végre összejött a brék, akkor beindultam. Tény, hogy meleg van, de összességében ez egy normális meccs volt. Holnap egy páros és egy egyes mérkőzés vár rám, ami fizikailag igénybe vesz, de muszáj bírnom.”        

A nap második mérkőzését Piros Zsombor (109.) vívja Cem Ilkellel (216.) 15 órától. Szombaton 11 órakor a páros meccsel folytatódik a párharc, ekkor Marozsán Fábián és Valkusz Máté csap össze Ergi Kirkinnel és Sarp Agabigunnal, majd az állástól függően egy-két egyes találkozóra kerül sor a pénteki meccsek fordított párosításában.

A magyar válogatott az év elején Tatabányán 3-2-re kikapott a francia válogatottól a DK-selejtezőben, így osztályozót kell vívnia. A törökök ugyanakkor alulról érkeztek erre a szintre, mivel megverték Szlovéniát. A keszthelyi csata győztese februárban selejtezőt játszhat a DK-döntőbe jutásért.

Eredmény:
Magyarország-Törökország 1-0 - állás az első egyes után

Marozsán Fábián-Altug Celikbilek 7:5, 6:2
    később:
Piros Zsombor-Cem Ilkel 15.00
    szombat 11.00
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Ergi Kirkin, Sarp Agabigun
Marozsán Fábián-Cem Ilkel
Piros Zsombor-Altug Celikbilek

(Kiemelt képünk: MTI/Illyés Tibor)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.