Sebastien Loeb hatodszor szakasznyertes a Dakaron

A Dakar-rali összetettjében első helyen álló, címvédő Nasszer al-Attijah szombaton a második lett.

2023. január 14., 11:48

Szerző:

Sorozatban hatodik szakaszgyőzelmét aratta a Sebastien Loeb, Fabian Lurquin kettős a Szaúd-Arábiában zajló. 45. Dakar-rali szombati versenynapján, melyen az összetettben élen álló, címvédő Nasszer al-Attijah második lett, és ezzel a vasárnapi befutó előtt megszilárdította éllovas pozícióját.

A kilencszeres ralivilágbajnok Loeb újabb részsikerével rekordot döntött, eddig rajta kívül csak a legendás Ari Vatanen volt képes arra - még 1989-ben -, hogy sorozatban öt szakaszgyőzelmet arasson a Dakaron, a hat azonban neki sem jött össze.

A francia pilóta most is jóval gyorsabb volt riválisainál, ezzel együtt a katari címvédőnek még mindig több mint 1 óra 20 perc az előnye összetettben, így jó esélye van arra, hogy ismét megnyerje a Dakart, amelyen pályafutása során már négyszer diadalmaskodott.

A motorosoknál mindkét Benavides a dobogón zárt: a győztes Kevin mögött Luciano lett a harmadik, a két argentin között a dél-afrikai Michael Docherty ért a célba másodikként. Összetettben továbbra is a kétszeres győztes ausztrál Toby Price vezet, de az előnye minimális, így nagy izgalmak várhatóak a zárónapon.

Eredmények (a viadal honlapja alapján):
13. szakasz, Sajbah - al-Hofuf 675 km (154 km a mért szakasz):
--------------------------------------------------------------
autósok:
1. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 2:26:17 óra
2. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 5:28 perc hátrány
3. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 6:31 p h.
az összetettben:
1. Al-Attijah, Baumel 43:48:10 óra
2. Loeb, Lurquin 1:21:42 ó h.
3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:35:50 ó h.

motorosok:
1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 2:21:47 ó
2. Michael Docherty (dél-afrikai, Husqvarna) 27 mp h.
3. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 57 mp h.
az összetettben:
1. Toby Price (ausztrál, KTM) 43:11:51 óra
2. K. Benavides (argentin, KTM) 12 mp h.
2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 1:31 p h.

A vasárnapi zárónapon az al-Hofuf és Dammam közötti 417 kilométer vár a mezőnyre, 136 kilométer lesz a mért szakasz.

(Kiemelt kép: Sebastien Loeb szakaszgyőztes a Dakar-rali 2023. január 14-i, szombati szakaszán. Fotó: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool / Red Bull Content Pool via AFP)

Tegnap 19:06

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk. 

A wimbledoni címvédő kazah Jelena Ribakina és a fehérorosz Arina Szabalenka vívják a női egyes fináléját az év első Grand Slam-tornáján, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.