Bírósághoz fordul a járványkorlátozások miatt Orbán, Gulácsi és Szoboszlai csapata

Midössze ezer nézőt fogadhat az RB Liepzig közel ötvenezres stadionja. 

2022. január 29., 18:27

Szerző:

Az RB Leipzig labdarúgóklub bírósághoz fordult, mert a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében a 47 ezer néző befogadására alkalmas stadionjában jelenleg csupán ezer szurkolót fogadhat a hazai mérkőzésein.

A három magyar válogatott játékost – Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot - is foglalkoztató lipcsei klub szombaton közölte, hogy jogi lépést tett a szászországi tartomány döntésével szemben. A sürgősséggel beadott kérelmében regionális bíróság dönt majd Bautzenben. Az egyesület reményét fejezte ki, hogy az ügyben rövid időn belül döntés születik, amely minden szempontból "igazságos, indokolt és érthető" lesz.

A német kormány és a tartományok hétfőn állapodtak meg arról, hogy a koronavírus-járvány felfutása miatt hozott korlátozásokon egyelőre nem változtatnak. Ezt a Bundesligában szereplő klubok egy része élesen bírálta, azzal érvelve, hogy a kulturális eseményekre enyhébb korlátozások érvényesek, még azokra is, amelyek beltériek. A Borussia Dortmund ügyvezetője, Hans-Joachim Watzke például nem zárta ki, hogy jogi útra tereljék az ügyet, elsőként azonban érdemben a lipcseiek léptek.

Az enyhítéssel szembe menő eredményt hozott viszont egy közvélemény-kutatás, amelyben a megkérdezettek 57 százaléka úgy vélekedett, hogy a Bundesligában alkalmazott korlátozásoknak még nem szabad változniuk.

A szurkolókat kizáró rendelkezések ugyanakkor nem minden tartományban azonosak. Bajoroszágban például a Bayern München engedélyt kapott arra, hogy a következő meccsére 10 ezer szurkolót beengedjen, azok után, hogy december óta zárt kapuk mögött kellett rendeznie találkozóit.

Az RB Leipzig legközelebb február 11-én lép pályára hazai környezetben – akkor a Kölnt fogadja –, míg jövő szombaton az éllovas és címvédő Bayern Münchenhez látogat.

(Kiemelt képünk: Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa (b), csapattársa, Willi Orbán (k) és Serge Gnabry, a Bayern München játékosa a labdarúgó Német Kupa döntőjében játszott mérkőzésen Berlinben 2019. május 25-én. MTI/EPA/Filip Singer)

Anglia könnyed játékkal verte Walest, amely így csoportutolsóként végzett. Az Egyesült Államok nagy csatában, egy góllal verte Iránt, ezzel másodikként jutott tovább a csoportjából. Ezzel az is eldőlt, hogy szombaton Hollandia az Egyesült Államokkal, míg vasárnap Szenegál Angliával találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megbüntette a német válogatottat, amiért a Spanyolország elleni világbajnoki csoportmérkőzés előtti kötelező sajtótájékoztatón a csapatot egyetlen játékos sem képviselte.