Jani Réka kikapott, egyenlítettek a svédek a Billie Jean King Kupán

Jani Réka két szettben kikapott Kajsa Rinaldo Perssontól a svédek elleni, tét nélküli mérkőzésen a tenisz Billie Jean King Kupa euro-afrikai zónájának I-es csoportjában, szombaton, ezzel a skandináv együttes kiegyenlített.

2023. április 15., 15:04

Szerző:

A második egyes találkozón a világranglistán 390. svéd teniszező az első játszmában háromszor is elvette riválisa adogatását, de játszmalabdáiból csak a harmadikat tudta kihasználni, és 55 perc után előnyhöz jutott. A folytatásban a WTA-rangsorban 129. Jani Rékának nem volt igazi ellenszere Persson játékára, aki 3-3-as állásnál ismét brékelt, 5-3-ra elhúzott, s bár a magyar játékos szépített, 5-4-ről az ellenfél már nem hibázott. A skandináv játékosnak négy meccslabdára volt szüksége a sikerhez, melyet végül 1 óra 44 percnyi játék után ért el.

Az első egyes összecsapáson Szabanin Natália három szettben legyőzte Jacqueline Cabaj Awadot, így még sor kerül egy páros csatára, melyben magyar részről Jani Réka és Tóth Amarissa lesz érdekelt az Awad, Persson duó ellen. A szombatig tartó tornán Palágyi Miklós kapitány együttese kedden az egyiptomiak legyőzésével rajtolt, szerdán kikapott a házigazda törököktől, csütörtökön pedig nyert a lettek ellen. A körbeverések nyomán az élen hármas holtverseny alakult ki a magyar, a török és a holland együttes között, de az összevetésben a magyarok bizonyultak jobbnak, ezzel megnyerték az A csoportot.

A két csoportgyőztes – a magyarok mellett a svédek – automatikusan továbbjutott a rájátszásba, de a pozíciók meghatározása miatt megmérkőzik egymással. A magyar válogatott – amint azt a hazai szövetség Facebook-oldala kiemelte – korábban még soha nem győzte le a svédeket, akikkel ötször, 1998-ban, 2009-ben, 2010-ben, 2012-ben és 2018-ban is találkozott már. A két csoportmásodik rájátszást vív a harmadik továbbjutó helyért. A rájátszásból lehet bejutni a Billie Jean King Kupa jövő évi selejtezőjébe.

Eredmény (a viadal honlapja alapján):
A csoport, döntő, állás a második egyes után:
Magyarország-Svédország 1-1

Kajsa Rinaldo Persson-Jani Réka 7:5, 6:4
korábban:
Szabanin Natália-Jacqueline Cabaj Awad 5:7, 6:4, 6:2
később:
Jani, Tóth Amarissa-Awad, Persson 14.10

(Kiemelt képünk: Jani Réka a svájci Belinda Bencic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. május 22-én. A magyar játékos 6-1, 6-1-re kikapott. Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.