Hetven éve történt a berni csoda: máig ez a legfájóbb pont a magyar labdarúgás történetében

Pontosan hetven évvel ezelőtt, 1954. július 4-én játszotta az Aranycsapat azt a Német Szövetségi Köztársaság elleni világbajnoki döntőt, ami a berni csoda néven vonult be a futballtörténelembe. 

2024. július 4., 12:27

Szerző:

A labdarúgás rajongói a mai napon a hetven évvel ezelőtti berni csoda néven elhíresült, 1954-es világbajnoki döntőre emlékeznek, ami azóta is a magyar labdarúgás legnagyobb tragédiája. Ki ne tudná, hogy a svájci fővárosban, 1954. július 4-én megrendezett labdarúgó döntőben a toronyesélyes magyar válogatott 3-2-es vereséget szenvedett a Német Szövetségi Köztársaság válogatottjától. 

Pedig az Aranycsapat Puskás és Czibor góljaival a 9. percben már 2–0-ra vezetett, igaz a németek tíz perccel később már egyenlítettek, a győztes gólt pedig a második félidő 39. percében Helmut Rahn szerezte. Puskás ugyan még szerzett egy találatot, azonban azt a walesi partjelző lesállás miatt érvénytelenítette, így maradt a 3-2-es nyugatnémet győzelem. Az egész országot sokkolta a vereség, még spontán tüntetések is kirobbantak a csalódás után. 

Igazi sokk volt a berni csoda

Az Aranycsapat a torna legnagyobb esélyeseként érkezett Svájcba, miután a magyar válogatott 1950 óta nem szenvedett vereséget. 1952-ben, Jugoszlávia ellen olimpiai bajnoki címet szerzett Helsinkiben, és a következő évben győzedelmeskedett a Közép-európai Kupában is. Majd ezt követően az „évszázad mérkőzésén” idegenben  6-3-ra legyőzte Angliát. Ráadásul Puskásék a Wembley-ben aratott diadalt egy évvel később egy budapesti visszavágóval is megfejelték, akkor 7:1-re győztek – emlékeztet az rtl.hu.

A világbajnokságot is remekül kezdte a Sebes Gusztáv vezette nemzeti tizenegy, miután Dél-Korea ellen 9-0-ás, a későbbi döntőbeli ellenfél, az NSZK felett pedig 8-3-as győzelmet aratott. Utóbbi meccs viszont nagyban hozzájárulhatott a németek győzelméhez, mivel  Puskás Ferenc megsérült ezen a meccsen egy ütközésnél, és a döntőig nem is lépett pályára, de még ott sem volt teljesen egészséges. A magyar válogatott végül Brazília és Uruguay, az NSZK pedig Ausztria és Jugoszlávia legyőzésével került a döntőbe. Ahol azonban a nyugatnémetek hatalmas meglepetésre legyőzték az Aranycsapatot. 

Ez vezethetett a vereséghez

Azóta is téma a magyar labdarúgásban, mi is vezethetett a vereséghez. Az okok között szerepel a hat helyen megváltoztatott német csapat. A szakadó eső, a német játékosok által beszedett metamfetamin, ami akkoriban még nem volt tiltott, sőt, még a németek által viselt vadiúj Adidas cipők, amik a stoplik révén jóval könnyebb mozgást biztosítottak. Sokszor emlegették a magyar csapat szállása előtt tartott hangos zenét is, ami miatt a válogatott tagjai nem tudták rendesen kipihenni magukat. 

Valószínüleg mindez hozzájárult az eredményhez, ami bármilyen fájó is, máig a magyar labdarúgás történetének egyik legnagyobb sikere az 1938-as vb ezüst és az 1964-es Európa-bajnoki bronzérem mellett. 

(Képünkön: A berni döntő, az utolsó percekben Puskás Ferenc harcol a magyar csapat harmadik, kiegyenlítést jelentő góljáért. Forrás: Comet Photo AG (Zürich)/Wikipedia)

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.