Balhé a futballszövetségben

Nem nyugszanak az indulatok a Bolgár Labdarúgó Szövetség berkeiben. 

2022. március 19., 14:39

Szerző:

Folytatódik a háborúskodás a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFSZ) elnöki tisztéért a válogatott két korábbi játékosa, az egykori csatár Dimitar Berbatov és az ex-kapus Boriszlav Mihajlov között.

A pénteki tisztújító kongresszuson 76 klub képviselői egyhangúlag a 41 éves Berbatovra adták voksukat, a BFSZ vezetése azonban, az 59 esztendős Mihajlovval az élén, nem ismerte el a választás eredményét. A szavazás előtt leváltott elnökség "bohózatnak" nevezte a fórumon történteket, és bejelentette, hogy jogorvoslatért panasszal fordul a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA).

A mostanit megelőző kongresszuson, október 12-én Mihajlov győzött, akit a küldöttek ötödik alkalommal választottak újra a szövetség elnökévé. Ott és akkor 241-en támogatták őt, míg Berbatov 230 szavazatot kapott. A vesztes, aki 48 góljával a bolgár válogatott történetének legeredményesebb játékosa, nem ismerte el a kongresszus döntését, az illetékes szófiai bíróság pedig novemberben felfüggesztette Mihajlov bejegyzését a BFSZ elnöki tisztébe. Berbatov panasza szerint érvénytelen volt az októberi rendkívüli tisztújítás végeredménye, mivel Mihajlovnak az elnökválasztás megnyeréséhez ötven plusz egy százalékot kellett volna kapnia, a szükséges 242 helyett azonban eggyel kevesebb voks jutott neki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixnio/Michal Jarmoluk)

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.