Az Olimpiai Bizottságnak nem tetszik, hogy a FIFA két évente rendezne világbajnokságot

Szerintük így más sportágak kevésbé tudnának fejlődni.

2021. október 17., 10:47

Szerző:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) aggályait fejezte ki a Nemzetközi Landarúgó Szövetség (FIFA) terve miatt, mely szerint az eddigi négy helyett 2026 után kétévente rendeznének világbajnokságokat, írja az MTI.

Mark Adams NOB-szóvivő szélesebb körű konzultációt sürgetett az ügyben, és emlékeztetett arra, hogy

már számos sportszervezet és futballban dolgozó szakember kifejezte nemtetszését az újítás hallatán.

„A lerövidített vb-ritmus negatívan hathat ki más sportágakra, többek között a teniszre, a kerékpársportra, a golfra, a tornára, az atlétikára vagy a Forma-1-re” – sorolta Adams, hozzátéve, a gyakoribb vb-k aláásnák a sport fejlődését a labdarúgáson kívül, nem beszélve a játékosok megnövekedett fizikai és mentális terheléséről.

A NOB emellett közölte, hogy Gianni Infantino FIFA-elnök egyáltalán nem egyeztetett a szándékairól Thomas Bach NOB-vezetővel.
A kétévenkénti vb-rendezés a Infantino forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, viszont több helyről közben éles ellenkezést váltott ki.

Így bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség szintén jelezte már, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében.

(Kiemelt kép: a chilei Mauricio Isla (C) és a brazil Neymar verseng a labdáért a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőmérkőzésén a santiagói Monumental Stadionban 2021. szeptember 2-án. Fotó: Claudio Reyes / különböző források / AFP)