Felháborodását fejezte ki a sportvilág

A MOB-ból kirekesztett szervezetek Kulcsár Krisztián elnök távozását kérik.

2021. december 29., 10:45

Szerző:

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak és a főtitkár Vékássy Bálintnak a távozását kérik a MOB-ból kirekesztett szervezetek – közölte az MTI.

A MOB csütörtökön tart rendkívüli közgyűlést, amelyen Kulcsár bizalmi szavazást kezdeményez a tisztségéről. A sportegyesületek közösen megfogalmazott, az MTI-hez eljutatott levelükben azt írták: egyetértenek abban, hogy

„a MOB jelenleg hatályos alapszabálya nem felel meg az olimpiai mozgalom hazai hagyományainak, nem biztosítja a közgyűlés hagyományosan bevált működését, funkcióit, tekintélyét, legitimitását.”

Ezek a szervezetek a MOB-ban évtizedekig az alapszabályban garantált képviselettel rendelkeztek, de onnan a legutóbbi változtatással kirekesztették őket. A nyilatkozat szerint azért csak most deklarálják aggályaikat, mert

„senki sem akart olyan színben feltűnni, hogy a saját pozícióját félti, az egyéni érdekeit a közös ügy elé helyezi. Mindenki nyelt egyet, önmérsékletet tanúsított, mert bíztunk abban, hogy az elnök és a főtitkár végső soron jót akar, a magyar sport érdekében dolgozik, és nem akartunk éppen mi a megújulás akadálya lenni” 

– írták. A kirekesztett szervezetek számára azonban bebizonyosodott, hogy súlyosan visszaéltek a bizalmukkal, véleményük szerint „a szervezet és a létszám drasztikus megváltoztatása csupán azt a célt szolgálta, hogy az őt megválasztó közgyűlés helyett, illegitim módon, tisztújítás nélkül egy teljesen új, a saját képére formált MOB-közgyűlést hozzon létre az elnök”.

Hangsúlyozták: „

mára pedig mindenki számára világossá vált, hogy az elmúlt hónapok fejleményei milyen súlyos károkat okoztak a 126 éves magyar olimpiai mozgalomnak és a MOB-nak.

Ezeket jóvátenni rövid távon talán nem is lehet, de a kárenyhítés mindenképpen az elnök távozásával és egy új alapszabály megalkotásával kezdődik”.

A nyilatkozatot aláíró szervezetek (A Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság) kérik – immár a MOB-tagságon kívülről – Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint távozását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Tegnap 17:29

A jégtáncosoknál az olasz Charlene Guignard, Marco Fabbri kettős áll az élen a ritmustáncot követően a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar duó a 23 induló között a tizedik helyről várja a kűrt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra semleges színekben, de csak akkor, ha nem támogatják az ukrajnai háborút. Erre reagált Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke, amikor leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna bojkottálja a 2024-es párizsi olimpiát.