A kapitány szerint kulcsfontosságú lesz a nyitómeccs

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint kulcsfontosságú lesz a nyitómérkőzés a magyar női kosárlabda-válogatott számára a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokságon.

2023. június 14., 08:53

Szerző:

Megérkezett az Európa-bajnokságra hétfőn délután elinduló magyar női kosárlabda-válogatott. A nemzeti csapat az első napon a szlovákokkal csap össze, amely az elmúlt 15 Eb-meccséből csak négyet nyert meg. „Jó felkészülésen vagyunk túl” – mondta az MTI-nek Ljubljanából a szakvezető. „Az eredményeink mindenképpen ezt mondatják velem, elvégre öt győzelem mellett csak egyszer kaptunk ki, ráadásul a favorit spanyolokat is megvertük. Mégis úgy érzem, nem ebből kell kiindulnunk, sokkal okosabbak leszünk, amint túlvagyunk az első mérkőzésen. Annyi bizonyos, hogy jó úton járunk.”A kapitány kifejtette, az első találkozó kulcsfontosságú lesz, a nemzetközi szövetség (FIBA) előzetesen kiadott erősorrendjében csak a szlovákok állnak a magyarok mögött a csoportellenfelek közül.

„Csütörtökön pontosabb képet kaphatunk a válogatott állapotáról, a szlovákok hozzánk hasonló csapatot alkotnak, és valamennyien nagyon várjuk már a meccset” – tette hozzá Székely Norbert. A magyarok csütörtökön 12.15 órakor csap össze az északi szomszédokkal a szlovén fővárosban, majd a folytatásban a törökök és a címvédő szerbek következnek. A FIBA erősorrendjét Spanyolország vezeti, a magyarok a 10., Szerbia a harmadik, Törökország a hatodik, Szlovákia a 15. helyre került a 16 csapatos mezőnyben.

Az Eb-n a négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna. A magyarok továbbjutás esetén maradnak Ljubljanában – a csoportküzdelmek másik helyszíne Tel-Aviv –, mivel a végjátéknak is a Stozice Arena ad otthont. Az Eb-ről az első öt csapat  – ha a franciák köztük vannak, akkor hat  – utazhat majd olimpiai selejtezőtornára. A válogatott februárban négy győzelemmel és két vereséggel, második helyezettként zárta szereplését selejtezőcsoportjában, így jutott ki a 39. női kontinenstornára.

A magyarok legutóbb, 2021-ben nem jutottak ki az Eb-re, előzőleg pedig hetedikek lettek 2019-ben Szerbiában.

(Kiemelt képünk a kosárlabda kosár. Fotó: Antoine Boureau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.