A házigazdák ellen kezd a magyar férfi vízilabda-válogatott

Hétfőn a férfiak is megkezdik szereplésüket a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokság vízilabdatornáján: Varga Zsolt együttese a házigazda japánok ellen ugrik medencébe.

2023. július 16., 09:39

Szerző:

A magyar válogatott kereken tíz évvel ezelőtt Barcelonában Benedek Tibor irányításával aranyérmet nyert, a következő négy világbajnokságon azonban csak egyszer, 2017-ben hazai környezetben sikerült dobogóra állnia. Összességében az eddigi 19 vb-n 3 arany, 7 ezüst és 1 bronz a mérleg. Az első 12 vb-n 9-szer állt dobogón a csapat, az utóbbi hét tornán viszont csak kétszer. Varga Zsolt először dirigálja majd vb-n az együttest, amelyet tavaly Európa-bajnoki ezüstéremig vezetett Splitben. Játékosként három vb-n vett részt, köztük 2001-ben éppen Fukuokában, ahol ötödik helyen zárt a gárda, és ott zárult a válogatottbeli karrierje.

A játékosok közül az olimpiai bajnok Varga Dénesnek ez már a kilencedik vb-je lesz, ezzel tovább javítja a magyar rekordot, és természetesen az aktív csapattagok között ő játszotta a legtöbb mérkőzést (322) és lőtte a legtöbb gólt (489) a nemzeti együttesben. A válogatottban 2017 után ismét szerepel testvérpár a világbajnokságon Vigvári Vendel és Vince személyében. A magyar szövetség összeállításából kiderül, hogy korábban kifejezetten eredményesek voltak a csapatba egyszerre bekerült testvérek: Decker Attila és Ádám, illetve Varga Dániel és Dénes 2013-ban lett világbajnok, Varga Tamás és Zsolt 2003-ban, míg Steinmetz Barna és Ádám 2004-ben együtt nyert olimpiát.

A magyar csapat hétfőn a házigazda Japán ellen kezdi meg szereplését, az előző két olimpián találkozott a két gárda, Tokióban (16-11) és Rióban (17-7) is magabiztos győzelmet arattak a magyarok. Varga Zsolt az M4 Sportnak elmondta, a játékosokat igencsak megterhelte az átállás és a helyi klíma is, így egyelőre még fel kell venniük a ritmust. Hozzátette, a japánok ellen mindig nagyon nehéz játszani, hiszen egy olyan stílust képviselnek, amit gyakorlatilag nem is lehet modellezni.

A csoportelsőség vélhetőleg szerdán a horvátok ellen dől el, legutóbb Zágrábban, a világkupa selejtezőjében csapott össze a két alakulat, akkor a magyarok a hétgólos Zalánki Gergő vezetésével 13-10-re nyertek. A tavalyi Eb döntőjében viszont hazai környezetben a horvátok győztek 10-9-re, míg a tokiói olimpián a nyolc között 15-11-re diadalmaskodtak a magyarok, ott Manhercz Krisztián lőtt hetet. A csoportba Argentína utólag került Brazília helyére, a dél-amerikai csapattal egyszer, a 2015-ös kazanyi vb-n játszottak a magyarok, s akkor 21-4-re nyertek. 

A Magyarország-Japán találkozót az M4 Sport élőben közvetíti magyar idő szerint 12.00-kor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Toshifumi KITAMURA / AFP)

A kanadai top junior jégkorong-bajnokság egyik tagszervezete, a Nyugati Hoki Liga (WHL) felfüggesztette Kevin Constantine-t, a Wenatchee Wild vezetőedzőjét, a korábbi magyar szövetségi kapitányt a WHL-szabályok feltételezett megsértése miatt.