A doppingellenes ügynökség felháborodott az orosz műkorcsolyázó ítélete miatt

A szervezet szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a doppingolási ügyeket.

2022. február 16., 08:09

Szerző:

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Witold Banka nem ért egyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azon döntésével, miszerint a 15 éves orosz Kamila Valijevát doppingügye ellenére engedte rajthoz állni a pekingi olimpia műkorcsolya-versenyein.

„Csalódottak vagyunk, ahogy a bíróság megközelítette ezt az ítéletet. Nem tudom, miért döntött úgy a CAS, hogy nem hagyatkozik a doppingellenes kódexre. Ez egy nagyon vitatott döntés, mert a kódex nem ír elő különleges kivételeket a kiskorúak esetében sem az úgynevezett ideiglenes felfüggesztésre” – mondta Banka a lengyel médiának adott interjúban. 

A WADA elnöke szerint az orosz doppingellenes ügynökég (RUSADA) is hibázott. Mint mondta, általában a nemzeti doppingellenes ügynökségek a fontos mintákat megjelölik, hogy azok bevizsgálása elsőbbséget élvezzen, és akkor nincs probléma a gyors eredménnyel. A RUSADA ezt nem tette meg. „Ezért a svédországi labor nem tudta, hogy ezt a mintát gyorsan be kell vizsgálni” – tette hozzá. 

Kiemelte azt is, hogy kiskorúak doppingolása bűncselekménynek számít. Akik ezt csinálják, azoknak börtönben a helyük. Számos országban, például Lengyelországban ilyenért három év szabadságvesztés is kiszabható.

Mint ismert, Valijeváról a múlt héten derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredményt mutatott. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – ahol az oroszok nyertek – és egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a WADA és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta CAS-nál, mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás. 

A csapatversenyben a friss Európa-bajnok Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is élen végzett a mezőnyében, így nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

Valijeva a női verseny keddi rövidprogramjában az élen zárt. A kűrt csütörtökön rendezik. A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását. A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből.

(Kiemelt kép: Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kűrjét a női műkorcsolyázók csapatversenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én. Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)

 

A magyar labdarúgó-válogatott győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot: hétfőn a Puskás Arénában 3-0-ra nyert Bulgária ellen.