A címvédő norvégokkal került egy csoportba a magyar női kéziválogatott

Nem lesz egyszerű dolga a csapatnak.

2022. április 28., 18:40

Szerző:

A magyar női kézilabda-válogatott a címvédő és világbajnok Norvégiával, valamint Horvátországgal és Svájccal került egy csoportba a novemberi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csütörtöki sorsolásán. Az már a Ljubljanában megtartott sorsolás előtt biztos volt, hogy a magyarok a szlovén fővárosban, az A csoportban szerepelnek majd, és nem találkoznak a november 4. és 20. között sorra kerülő torna három házigazdájával, Szlovéniával, Észak-Macedóniával és Montenegróval.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata a második kalapban szerepelt, a norvégokat az elsőből, az előző kontinenstornán bronzérmes horvátokat a harmadikból, a nagy nemzetközi tornán újonc svájciakat pedig a negyedikből kapta. 

Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság, de az utolsó, amelyet 16 csapattal rendeznek. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés.

A csoportkörben a magyar együttes november 4-én, 6-án és 8-án lép pályára. Az első három jut tovább a középdöntőbe, ahol a B csoport első három helyezettjével játszana a magyar válogatott. Ezt a kört november 10-16. között rendezik, ugyancsak Ljubljanában. Onnan az első kettő kerül az elődöntőbe. A győztes kijut a 2024-es párizsi olimpiára, az Eb-ről további két együttes – a 2023-as világbajnokság eredményétől függően – szerepelhet a 2024-es ötkarikás selejtezőn.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:

A csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B csoport (Celje):
Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia,
C csoport (Szkopje):
Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D csoport (Podgorica):
Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

(Kiemelt kép: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor)

 

A szombati első futamon rajt-cél győzelmet aratott, a másodikon pedig másodikként ért célba a címvédő és háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője a gyorsasági kamion Eb idei harmadik fordulójának első versenynapján, a Slovakiaringen.