A Barcelona legendás támadója lett a kameruni futballszövetség elnöke

Korábbi támogatottja ellen indult el, és nyert.

2021. december 11., 20:12

Szerző:

Samuel Eto'ót választották meg a Kameruni Labdarúgó Szövetség elnökének, írja az MTI. A korábbi klasszis játékos – aki többek között a Barcelonával és az Internazionaléval is BL-t nyert – 43 szavazatot kapott, míg az újrázni vágyó elnök, Seidou Mbombo Njoya 31 voksot kapott.

Njoyát három éve választották meg – akkor Eto'o is támogatta őt –, de annak a voksolásnak a szabályosságát több ismert kameruni játékos is megkérdőjelezte, majd az eredményt az év elején a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hatályon kívül helyezte. Eto'o egy hónapja jelezte, hogy megpályázza a posztot, és csalódását fejezte ki, hogy korábbi támogatottja nem váltotta be ígéreteit a Fecafoot élén.

A szervezettel kapcsolatban már régóta lehet olvasni korrupciógyanúról, valamint rossz vezetői döntésekről is, melynek hatására már a nemzetközi szövetség (FIFA) is közbelépett, hogy véget vessen a belharcoknak. Január 9. és február 6. között Kamerunban rendezik a 2021-es Afrikai Nemzetek Kupáját, amelynek 2019-ben a biztonsággal kapcsolatos fenntartások, illetve a felkészülésben történt csúszások miatt nem adhattak otthont. 

A 40 éves Eto'o két éve vonult vissza, utolsó klubja a katari Qatar SC volt, amelyben egy évet futballozott.

(Kiemelt kép: Samuel Eto'o Kairóban, 2019-ben. Fotó: Omar Zoheiry / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

17:29

A jégtáncosoknál az olasz Charlene Guignard, Marco Fabbri kettős áll az élen a ritmustáncot követően a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar duó a 23 induló között a tizedik helyről várja a kűrt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra semleges színekben, de csak akkor, ha nem támogatják az ukrajnai háborút. Erre reagált Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke, amikor leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna bojkottálja a 2024-es párizsi olimpiát. 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk.