Hét magyar város akar Európa Kulturális Fővárosa lenni 2023-ban

2017. december 21., 11:47

Szerző:

Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre – közölte a Kultúráért Felelős Államtitkárság csütörtökön az MTI-vel. 

A megtisztelő címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti, eredményhirdetés 2018 végére várható. 

Az egyik aspiráns Debrecen
Fotó: Youtube

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, tizenkét tagú nemzetközi testület bírálja el. A jövő év elején előválasztási ülésen nevezik meg azokat a pályázókat, amelyek az év második felében részt vehetnek a végleges kiválasztási ülésen – olvasható a közleményben.

Az államtitkárság a pályázat februári kiírásakor azt közölte, hogy minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amely erős európai dimenzióval bír – írja az MTI.

Ami az európai dimenziót illeti, a felsorolt városok vezetőinek többsége most leginkább azzal van elfoglalva, hogy kivegzálja az állam helyett szociális és karitatív szolgálatot teljesítő civileket, miközben Szita Károly körlevelét olvasgatják Európa-tagadó óriásplakátokkal a hátterükben.

A tavasszal még Európa-tagadó óriásplakátokkal kitapétázott magyar városok közül 2010-ben Pécs viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, azóta a polgármesterét állami gyámság alá helyezték a nagyszerű gazdálkodása miatt.