Zajlik a forradalom az ingatlanpiacon – kilőttek a panelek árai

Budán már az egymillió forintos négyzetméter sem ritka a panellakáson terén. Döbbenetes gyorsasággal emelkednek az árak.

2022. október 29., 11:17

Szerző:

Az I. kerületben már megközelítik a 3 millió forintot az újépítésű házak négyzetméterárai, eközben az újbudai és óbuda-békásmegyeri panelek ára is rekordokat dönt – írja a Napi.hu.

Még mindig Buda a menő

Budán átlagosan 967 ezer forintba kerül az otthonteremtés négyzetméterenként, és átlagosan 61 millió forintot fizettek a vásárlók egy 60 négyzetméteres ingatlanért. A legtekintélyesebb összeget a XII. kerületi téglaépítésű ingatlanokért adták a vásárlók: 2021-hez képest 38 százalékkal költöttek többet, átlagosan 78,8 millió forintot adtak egy 70 négyzetméter körüli ingatlanért.

2022-ben a budai oldal legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanáért, egy 340 m2-es, nagyon jó állapotú, medencés luxus okosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forintot jelent négyzetméterenként.
A legnagyobb alapterületű értékesített ingatlan egy 1356 négyzetméteres irodaház a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana is. Míg a legkisebb alapterületű lakásért, egy 18m2-es, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

A Napi.hu-nak nyilatkozó elemző szerint az idei év harmadik negyedévében átlagosan 170 ezer forinttal többet fizettek a vásárlók négyzetméterenként a panelekért Budán, míg a téglaépítésűek között mindössze 55 ezer forint értékű volt az árkülönbség az átlagos négyzetméterárakat vizsgálva a főváros budai és pesti fele között.

A főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás a III. és a XI. kerületben található. A Duna House Barométer negyedéves adatai alapján a budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanok forgási sebessége a legnagyobb, átlagosan 73 nap alatt zárul az adásvétel. Az óbudai lakótelepeken 2021-hez mérten 28 százalékos áremelkedéssel kell számolni az idei évben annak a lakásvásárlónak, aki III. kerületi panellakást keres.

Az elmúlt években kilőttek a XI. kerületi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterárai is, az idei évben közel 40 százalékkal drágábban juthat házgyári lakáshoz a vevő, mint 2019-ben. Az energiaárak emelkedése és a panelek rezsivédettsége hozzájárult a lakótelepi otthonok iránti kereslet növekedéséhez, ezzel felfelé hajtva az árakat. Idén ráadásul a népszerű XI. kerületi lakótelepeken már a millió feletti négyzetméterár sem ritka, például egy befektetésnek vagy első lakásnak kiváló 28 négyzetméteres, lakható állapotú panellakás esetén. Ennél az ingatlantípusnál a legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot egy III. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették idén – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Uniós szinten a magyarok tartják a legkevesebb pénzüket különböző nyugdíj-előtakarékossági formákban, annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága kérdéses. A romló demográfiai trendek és a csökkenő állami nyugdíjak miatt felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe.