Tíz éve voltak utoljára ilyen magasak az üzemanyagárak

Emelkedik a benzin ára, a forint árfolyama miatt. 

2021. július 12., 12:18

Szerző:

A 95-ös oktánszámú üzemanyag literenként átlagban bruttó 5, míg a gázolaj 2 forinttal kerül többe – írja a holtankoljak.hu. Utoljára közel 10 éve kellett ilyen sokat fizetni a tankolásért.  A hét közepén a gázolaj átlagára is emelkedik, bruttó 2 forinttal literenként.

Július 14-én tehát már az alábbiak lesznek az átlagárak:
  • 95-ös benzin: 451 forint/liter 
  • Gázolaj: 447 forint/liter 

A hazai üzemanyagárakat meghatározó két tényező közül az északi-tengeri Brent típusú olaj ára a múlt héten valamelyest mérséklődött, a korábbi 76 dolláros szintről a hét második felére 74 dollárig csökkent az ár, ahonnan hétfő reggel csak 75 dollárig kapaszkodott vissza. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az OPEC+ országok nem tudtak ebben a hónapban megállapodni a kitermelt olaj mennyiségében. Egyre nagyobb a kínálati oldal: a magas olajárak miatt az USA is napi 11 millió hordó olajat termel (13 millió hordó volt a napi mennyiség 2009-ben). A holtankoljak.hu-nál úgy látják, hogy az olaj árának visszaesése csak átmeneti, elemzők arra számítanak, hogy jövő év elejére a Brent ára eléri a 80 dollárt. 

A szerdai drágulást ugyanakkor az alapozhatta meg, hogy a másik hazai üzemanyagár-tényező, a forint dollárárfolyama kedvezőtlenül alakult. A hazai fizetőeszköz tovább gyengült a zöldhasúval szemben, ennek mértéke az 1 százalékot is elérte a héten, hiszen már újra 300 forintot kellett fizetni 1 dollárért, s bár hétfő reggel a kurzus visszakúszott e szint alá, de csak kevéssel – írja az Mfor.

(Kiemelt kép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).