A sportra költött támogatások 450 százalékkal, az oktatásra szántak 30 százalékkal nőttek Magyarországon

2019. november 13., 08:46

Szerző:

A sportra fordított kiadások a taóval együtt hét év leforgása alatt a 4,5-szeresére emelkedtek, miközben az egészségügyre szánt kiadások 39, az oktatásra szántak pedig 30 százalékkal emelkedtek – írja az mfor.

A lap a zárszámadásokban feltüntetett adatokat vizsgálta meg 2011 és 2018 között.

  • Sport és szabadidős tevékenységre szánt kiadásokat az Orbán-kormány 525 százalékkal növelte meg 2011 és 2018 között, míg például az iskolai előkészítésre, alapfokú oktatásra arányaiban 42 százalékkal kevesebb, középfokú oktatásra pedig 10 százalékkal kevesebb pénz jutott.
  • Ennek eredménye lett, hogy ma a kormány már több pénzt ad a sportra, mint az alap- és középfokú oktatásra külön-külön.
  • 2011-ben még nem volt olyan részterület az oktatásban, amelyre a sportnál kevesebb pénz jutott volna, 2018-ra ez megváltozott. Tao-val együtt 455 milliárd forintot költött el a kormány a sporttal összefüggésben, miközben iskolai előkészítésre és alapfokú oktatásra 252,7 milliárdot, középfokú oktatásra pedig 261,3 milliárd forintot költött tavaly.
  • Sportra 2011-ben még majdnem ugyanannyit kötött a kormány, mint háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra, és több jutott rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra. Tavaly viszont a sport 455 milliárdos tényleges forrásigényével szemben háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra 152 milliárd forintot, rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra 83,5 milliárdot fordított.
  • A rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra tavaly 39 százalékkal kevesebb pénz jutott, mint 2011-ben, a háziorvosi soron 68, a közegészségügyben pedig csupán 23 százalékos növekedés volt, a sportra költött forintok 450 százalékos növekedésével szemben.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Nemzeti Bank szerint azzal, hogy a Mol nem tett közzé rendkívüli tájékoztatást a bank hivatalos információtárolási rendszerében vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán a Mol Vecsés határában talált jelentős mennyiségű kőolajról, megsértették a tőkepiaci törvény erre vonatkozó előírását, és a befektetőknek nem volt lehetőségük átgondolt kereskedési döntést hozni.

A nyugati országok ezentúl csak maximalizált árplafonnal vennének orosz kőolajat, az intézkedés hétfőn lépett életbe. Előtte Oroszország már közölte, ők csak piaci áron adnak majd el kőolajat, akinek ez nem jó, az nem kap.