Pápá, rokkantnyugdíj!

Sokan nem mentek el a vizsgálatra - Minden negyedik megvizsgált ember elbukta a rokkantnyugdíjat

2012. április 5., 12:25

A 200 ezer rokkantnyugdíjas közül eddig több mint 16 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, ők május elsejétől automatikusan nem kapnak rokkantnyugdíjat - adta hírül a

dehir.hu.

Március 31-ig minden 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasnak felülvizsgálatra kellett jelentkeznie. A 200 ezer rokkantnyugdíjas közül eddig a – legfrissebb adatok szerint – több mint 16 ezren nem jelentkeztek, ők május elsejétől automatikusan nem kapnak rokkantnyugdíjat.

A hivatal egyébként már elkezdte a rokkantnyugdíjasok orvosi vizsgálatát. Eddig nyolcezren keresték fel a rendelőket. Sokukról már most megállapították: nem rokkantak, így már rokkantnyugdíjat sem kapnak. „A felülvizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy több mint 2000 esetben nem minősültek megváltozott munkaképességűeknek a felülvizsgálaton a jelentkezők, az ő ellátásuk megszűnik” – mondta Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.

A rehabilitációs és szociális hivatalnál úgy számolnak, hogy a felülvizsgálatokat 2013 végére fejezik be - írta a

szakszervezetek.hu.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.