Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: Olcsóbb lesz a bevásárlás

Több éve követi az mfor.hu, a nyugdíjasok fogyasztói kosara áránák változásait.. A legutóbbi összeállításuk több meglepetéssel is szolgált.  

2023. november 9., 11:07

Szerző:

A gazdasági portálokhoz hasonló árkosár-felmérések alapján összeállította a saját Nyugdíjas Árkosár-indexét az mfor.hu. Az adatok meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) életszínvonal statisztikájára támaszkodtak. Ennek egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával. Ennek alapján 21 termékből álló nyugdíjas kosarat állítottak össze, melyben a legnagyobb mennyiségben vásárolt alapvető élelmiszerek szerepelnek. Ehhez társították három nagy hipermarket árait a privatbankar.hu adatbázisából.

Bezuhantak az árak

A friss felmérés 7,9 százalékponttal mérsékelte a Nyugdíjas Árkosár-index értékét. Novemberben a nyugdíjasok havi bevásárlása 27 ezer 128 forintba került, ami 2434 forinttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti és 508 forinttal kisebb összeg az egy hónappal korábbi összegnél.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosára havi szinten 1,8 százalékos csökkenésről árulkodik, az előző év azonos időszakához képest pedig 8,2 százalékkal mérséklődtek az árak.

Megvizsgálták azt is, hogy, mennyire értékállóak a nyugdíjak az árkosár-érték alapján.

Amit 2021 novemberében 19 ezer 679 forintért lehetett beszerezni, azért most, a tizenegyedik hónapban 27 ezer 128 forintot kellett ott hagyni a boltokban. A drágulás mértéke 37,8 százalékos, ezzel szemben a nyugdíjak – a pénteken esedékes 3,1 százalékos korrekciót is figyelembe véve – 41,6 százalékkal emelkedtek. Vagyis az árkosár-érték alapján 2,7 százalékos értéknövekedést lehet elkönyvelni a nyugdíjak esetében.

Hogy mennyit jelent az érkező nyugdíjkorrekció, azt jól mutatja, hogy ezt figyelmen kívül hagyva 37,4 százalékos nyugdíjnövekedés lenne a vizsgált kétéves időszakban, ami még mindig egy minimális reálszintű értékcsökkenést jelentene.

Van, ami így is drágult

A kedvező adatok ellenére havi és éves szinten is van olyan termék, amivel kapcsolatban brutális drágulást regisztráltak. Míg a banán kilóját például az Intersparban 499 forintért lehetett november elején beszerezni, addig a Tesco és az Auchan egyaránt 685-685 forintért kínálja a gyümölcsöt. A különbség jelentős, 37 százalékos.

Jelentős, 26 százalékos különbség figyelhető meg a csirkemellnél is. Míg a Tescoban 1449 forintért adták, az Auchan 1833 forintot kér érte.

Abban az esetben egyébként, ha a nyugdíjasok mindent ott szereznének be, ahol a legolcsóbb, 24 ezer 368 forintot kellene fizetniük – ez 2760 forintos megtakarítást jelentene.

Októberhez képest 20 százalékkal lett olcsóbb a párizsi, az alma ára 18,4 százalékkal lett alacsonyabb, a sajtért pedig 14,8 százalékkal kell kevesebbet kiadni. Jelentős, 13.5 százalékos árcsökkenés volt a tejföl árában és a tojásnál is – 12,3 százalék.

Havi szinten a 21 termékből álló „nyugdíjaskosár” harmadánál, azaz 7 terméknél volt áremelkedés, ezek közül is egy emelkedik ki a listáról. Az 1,4 százalékos zsírtartalmú tej ára 13,5 százalékkal lett magasabb októberhez képest. Emellett csupán két termék volt, ahol az 5 százalékot meghaladta a drágulás mértéke: a kenyér 9, a gyümölcslé pedig 8,9 százalékkal kerül többe novemberben.

Éves szinten a legnagyobb mértékben a tojás ára csökkent, 49,7 százalékkal, ezt a sajt követi 42,8 százalékos áreséssel, a párizsi 35,1, az alma pedig 20,4 százalékkal lett olcsóbb tavaly novemberhez képest.

Négy terméknél pedig kiugró mértékű drágulást jegyeztek fel: a cukor kilóját 59,4 százalékkal magasabb áron kínálják a hipermarketek, a joghurt 33,9, az ásványvíz 23,7 a banán pedig 21,7 százalékkal kerül többe idén novemberben, mint tavaly.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)