Nálunk is emelhetik a nyugdíjkorhatárt?

A HVG Online cikke utánajárt, Franciaország lépése után további korhatár-emelés várható-e Magyarországon is.

2023. február 8., 09:01

Szerző:

Franciaországban Emmanuel Macron elnök súlyos társadalmi feszültségeket okozott, amikor bejelentette a tervét, amely szerint 65 évre emelnék az általános nyugdíjkorhatárt az országban. A szakszervezetek széleskörű sztrájkot hirdettek, az utcai megmozdulások pedig 1995, tehát Jacques Chirac hasonló reformkísérlete óta nem látott tömegtüntetéseket váltottak ki.

Magyarországon 2010-től fokozatosan 65 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt, de fenyeget-e az, hogy ezt tovább kell majd emelni?

A HVG Online által idézett szakértői elemzések szerint mindez a drasztikus, 13 évvel ezelőtti intézkedések miatt legfeljebb csak közép- és hosszútávon fenyegető veszély. Idézik a Magyar Nemzeti Bank 2016-os elemzését, amely 2030-ra teszi azt az időpontot, amikor a nyugdíjkorhatár majd ismét gondokat okoz a magyar társadalombiztosításnak, ha addig nem történnek ezt befolyásoló változások.

Márpedig történtek: a kormány ugyanis azóta újfent bevezette a 13. havi nyugdíjat, és a szociális hozzájárulási adó (egykori TB járulék) mértékét is jelentősen csökkentette. Ez a politika pedig a források hamarabb történő kimerüléséhez is hozzájárulhat.

A probléma ráadásul az Európai Unióban az egyik legsúlyosabb, hiszen a 100 aktív korú dolgozóra jutó nyugdíjasok száma Magyarországon is tartósan 30 fő fölé került. A nyugat-európai országok többségében, így nálunk is, 2060-ra ez a szám már 50 fölött lehet.

Az egyik drasztikus, és fűnyíróelv-szerű válasz a helyzetre 2023-ban is számos EU-tagállamban napirenden van: a nyugdíjkorhatár eleve 62-67 éves kor körül szóródik szét, van tehát olyan EU-s ország is, ahol már magasabb mint Magyarországon. Ilyenek a megfelelő jóléti struktúrával a hosszabb aktív kort kompenzáló Dánia és Izland, de másrészről 67 év a nyugdíjkorhatár a súlyos gazdasági gondokkal, és megszorítócsomagokkal küzdő Görögországban és Bulgáriában is.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?