Olajpánik: nem várt helyről kapna segítséget Európa

Venezuelai olaj segíthet csökkenteni Európa orosz olajtól való függéségét. 

2022. június 5., 17:01

Szerző:

Az olasz Eni SpA és a spanyol Repsol SA olajvállalat már a jövő hónapban megkezdheti a venezuelai olaj szállítását Európába az orosz nyersolaj pótlására – írja a Reuters alapján a Portfolio.hu.

Ugyanakkor a két vállalat által kapott venezuelai olajmennyiség nem nagy, hatása mérsékelt lesz az olajárakra – mondta a hírügynökség egyik forrása. A Joe Biden-féle kormányzat azt reméli, hogy a venezuelai nyersolaj segíthet csökkenteni Európa orosz olajtól való függéségét. A két európai energetikai vállalat, amelynek közös vállalkozásai vannak a PDVSA venezuelai állami olajipari vállalattal, a nyersolajszállítmányokat beszámíthatják a kifizetetlen adósságok és a késedelmes osztalékok összegébe. Az egyik forrás szerint a legfontosabb szempont az volt, hogy a nyersolajnak mindenképpen Európába kell mennie, azt nem lehet máshol továbbértékesíteni. A két európai vállalat három másik vállalattal együtt 2020-ban állította le az olaj adósságra való cseréjét Venezuelával, de ez sem vezetett Maduro elnök bukásához.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2022. július 1., 08:28

Erősödött kissé a forint péntek reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizapiacon.

2022. június 30., 19:53

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: 0,8 százalékkal az euró, 0,7 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.