Nem valószínű, hogy 2070 előtt utolérnénk az osztrák béreket

Míg a rendszerváltáskor azt igérték, Magyarország 15 év alatt utoléri Ausztriát, a Gazdasági Kutatóintézet (GKI) legfrissebb felmérése alapján hazánkban az életszinvonal egyre inkább leszakad az EU átlagtól. Dr. Molnár László vezérigazgató a Jazzy Business Class műsorában elmondja, miért nem elég csak a fizetéseket nézni, amikor életszínvonalbeli különbségeket vizsgálunk. 

2023. szeptember 12., 15:11

Szerző:

Ha az egy főre jutó jövedelemben elérnénk az osztrák vagy a német szintet, még az sem oldana mindent, az életszínvonal tekintetében inkább a vagyont kell megfigyelni, ebben pedig évtizedes elmaradásunk van, elég összehasonlítani egy Sopron környéki falu ingatlanállományát egy burgenlandi településével. Míg a kilencvenes években nem volt akkora a különbség, ma már egészen látványos – hangzott el a rádióműsorban. 

Az akkumulátorgyárak is szóba kerültek az adásban. Megemlítik, hogy Magyarország kezdi felélni munkaerő-tartalékait, a kínai akkugyárakban már a kezdet kezdetén se nagyon számolnak magyar munkaerővel. A megtermelt profitot pedig minél inkább igyekeznek mindenféle állami támogatással lehetőség szerint adómentessé tenni, az amortizáció pedig a tulajdonosé. 

„Tehát, ha így nézzük, akkor sikerül egy olyan üzemet idehozni drágán, állami támogatásokban megtámogatva, amely igazából nulla hazai jövedelmet fog termelni, mert amit megtermel, azt adóvisszatérítésben visszakapja” – közli a szakértő. 

Molnártól azt is megkérdezik, hogy szerinte mikorra érhetőek utol az osztrák bérek, amelyre azt mondja: 

„Most körülbelül háromszoros a különbség, ez azt jelenti, hogy 2070 előtt nem nagyon valószínű. Mert hiába fejlődik a mienk, ott is nőnek a bérek”.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)